Les platges metropolitanes inicien l’estiu amb obres per fer

La temporada alta de bany comença amb part dels desperfectes ocasionats pels temporals encara pendents de reparació i sense solució per alguns problemes encallats, com ara la detecció de substàncies contaminants

Les platges metropolitanes inicien l’estiu amb obres per fer
6
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La temporada alta de platja a Catalunya ha començat amb part de les destrosses dels temporals dels últims mesos encara visibles i pendents de reparar al litoral de la província de Barcelona. Les destrosses han rosegat una mica més la línia de la costa, minvada per la pèrdua habitual de sorra. S’hi suma el contratemps de la detecció de substàncies contaminants en alguns trams de façana marítima, tant a la superfície per antics residus industrials que han aflorat o amenacen de fer-ho com per abocaments periòdics d’aigües brutes. El final del problema fa uns quants estius que es demora.

Ajuntaments liderats per forces rivals entre si, com ara és el cas dels de Barcelona i Badalona, coincideixen a apel·lar al Govern de Pedro Sánchez perquè regeneri les platges. L’executiu de l’alcalde Jaume Collboni (PSC) recalca que la capital no rep una aportació extra de sorra des del 2010: "Des de llavors, la línia de les platges ha patit un clar retrocés i s’ha perdut superfície".

Al sud, l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell (ERC), agraeix les aportacions de sorra per salvar la temporada, si bé coincideix amb la major part dels municipis a jutjar-ho "temporal" i "poc sostenible", perquè el mar sol acabar empassant-se la solució. "Cal potenciar la regeneració del llit marí amb posidònia, sistemes dunars i altres alternatives naturals, que és el que realment reté la sorra", proposa Carbonell. Del Maresme al Garraf, queden alguns forats per arreglar.

Maresme

El Ministeri per a la Transició Ecològica destinarà 1,5 milions d’euros per pal·liar els danys dels temporals a Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt, però no a Mataró, on les platges "han sigut les menys afectades de la comarca pels temporals", indica el regidor Joan Sarrias (PSC). Si bé la platja del Callao va quedar malmesa després del pas de Nelson, en tot just dues setmanes se’n van arreglar els desperfectes. "Hi continua havent un talús, però el perfil de la sorra s’està recuperant de forma natural", assegura Sarrias.

Mentre que a Arenys de Mar han hagut de tancar l’accés a la molt deteriorada platja de la Musclera, a Montgat arrenquen la temporada sense vigilància al litoral. L’extracció de sorra del port del Masnou per destinar-la a la platja de la Mar Bella, a Barcelona, ha provocat el malestar del govern local, oposat en els últims anys a dragar sorra del fons marí.

Barcelonès Nord

La temporada de platja a Badalona ha començat amb tasques que estaven pendents. El ministeri ha de "reperfilar" les platges del Coco i del Pont del Petroli, que presenten prominents talussos. A més, a les del Cristall, Barca Maria i D’en Butifarreta s’han de retirar les antigues construccions que han emergit a la superfície. Transició Ecològica portarà a terme les obres corresponents "en els pròxims dies".

No obstant, el que més preocupa el govern de Xavier García Albiol (PP) és la pèrdua constant de sorra, tema sobre el qual Madrid no ha respost malgrat la insistència municipal. "Perilla la bandera blava que ens van donar abans del temporal Nelson", avisa la regidora de Medi Ambient, Sonia Egea (PP).

Així, sense treure ull a una eventual pluja torrencial que causi un nou abocament d’aigües fecals a través del col·lector de Llevant, continua pendent la descontaminació de la platja de la Mora. Va tancar al públic per la ruptura de l’esmentat col·lector el 2017 i al seu terra s’hi va trobar arsènic, plom i coure, entre altres metalls pesants. "No depèn de nosaltres, anem a remolc del ministeri", explica Egea.

Gairebé limítrof a la de Mora, fa tres anys que la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs està tancada, des que s’hi van detectar residus industrials potencialment cancerígens. El Govern central en va descontaminar el terra el 2023, però la borrasca Ciarán va colpejar aquest tros de costa al novembre, quan estava a punt de reobrir. Els desperfectes van fer aflorar terra contaminada al costat de la vora. Tot i que concentrada en pocs punts, requereix que sigui retirada.

L’alcaldessa Filo Cañete (PSC) es desplaça a Madrid dimarts vinent per reclamar dates definitives per netejar la platja. També vol un calendari perquè la franja litoral del barri que es construirà entorn de les Tres Xemeneies sigui descontaminada i protegida.

Barcelona

Alguns racons de les platges pròximes al centre de la capital estan tancats i amb els banyistes acampant-hi al voltant. Una excavadora es manté al límit de la vora i una canonada s’estén fins al vaixell draga que reparteix 17.000 metres cúbics de sorra, extreta del Port Olímpic, en racons minvats per les borrasques i l’onatge a les platges de Sant Sebastià, la Barceloneta i Nova Icària. No obstant, la quantitat anual de sorra que es perd és encara més gran, uns 30.000 metres cúbics.

"En aquestes tres platges, com a les altres de la ciutat, es detecta un retrocés de sorra cada any", assenyala l’ajuntament. El consistori insisteix a sol·licitar a Transició Ecològica que subministri sorra. Un estudi d’estabilitat de les platges de Barcelona es va acordar el 2022, amb aportacions de terra incloses, però falten tràmits per materialitzar-ho. "No serà una actuació immediata, però es farà en els pròxims anys", promet l’ajuntament.

La ciutat compensa el dèficit de sorra redistribuint la que s’acumula a la bocana del Port Olímpic i la platja de Sant Miquel. A part, queda per reparar el dic submergit de la Mar Bella, trencat des de fa anys. El consistori prega al ministeri que l’arregli i que examini també el dic submarí del Bogatell. El 2023, es va allargar l’espigó de protecció de Sant Sebastià, però l’executiu local adverteix que no substitueix la "necessitat d’una aportació de sorra".

Baix Llobregat

A Viladecans, Gavà i Castelldefels estan pendents de les pluges torrencials de l’estiu, que poden tornar a causar abocaments d’aigua residual al delta del Llobregat, un problema crònic en els últims 20 anys. El 6 de maig, el col·lector que porta les aigües residuals a la depuradora de Gavà-Viladecans es va trencar. L’endemà, l’alcalde de Castelldefels, Manu Reyes (PP), va tornar a demanar "una solució urgent", exigència a la qual s’ha unit la mateixa fiscalia.

Pel que fa als temporals, la platja més afectada va ser la de la Pineda, a Viladecans, que va veure espatllat el seu sistema dunar i va perdre el 20% de la seva extensió (gairebé 30.000 metres quadrats). Per això, espera l’arribada de la draga i la seva aportació extraordinària de sorra procedent del Port Ginesta. A més, la platja del Remolar es mantindrà tancada fins a finals de juliol per mirar d’afavorir la nidificació d’espècies protegides.

Garraf

A Sitges, la pèrdua de sorra ha afectat sobretot la platja de Sant Sebastià, on es preveu l’actuació del vaixell draga del ministeri. L’alcaldessa Carbonell assegura que s’ha treballat amb la retroexcavadora per redistribuir-ne la sorra. Així, de cara a regenerar aquesta platja s’extraurà terra del port d’Aiguadolç.

Notícies relacionades

A Vilanova, el consistori assenyala que els serveis municipals han actuat per anivellar el litoral, retirar la sorra acumulada a les passarel·les i eliminar els talussos que poden comportar un perill per als banyistes. Confia que la sorra perduda es recuperi d’una manera natural. Tot i així, la draga també dipositarà terra a les platges del Far i d’Ibersol, procedent del port de Vallcarca. La platja del Garraf rebrà sorra del port del mateix nom.

Així les coses, la temporada s’encara amb la vista posada en el fet que el pròxim temporal no arrasi amb la sorra aportada.