SANITAT A CATALUNYA

Les retallades d’estiu de l’ICS arriben a Lleida i Girona

Les retallades se sumen a les ja anunciades a la Vall d’Hebron i als CAPs

L’Arnau de Vilanova només mantindrà la cirurgia oncològica i els processos garantits i el Doctor Trueta tancarà més quiròfans que altres anys.

Les retallades d’estiu de l’ICS arriben a Lleida i Girona
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els hospitals Arnau de Vilanova, a Lleida, i Doctor Trueta, a Girona, també viuran un estiu de retallades, igual que la resta de centres de l’Institut Català de la Salut (ICS). L’Hospital de la Vall d’Hebron, a Barcelona, tancarà prop de 300 llits els mesos de juliol, agost i setembre, disminuirà la seva activitat fins a un 30% més que l’any passat i reduirà al mínim l’activitat quirúrgica programada no urgent, com va avançar EL PERIÓDICO i va confirmar ahir el conseller de Salut, Manel Balcells, que va precisar que es continuaran atenent les urgències.

La setmana passada es va saber que molts centres d’atenció primària (CAP), principalment de la província de Barcelona (el 80% dels CAPs de Catalunya són de la xarxa ICS), no podran contractar personal per substituir el que estigui de vacances ni renovarà contractes eventuals. Aquesta setmana els ha tocat el torn als dos hospitals de referència de Lleida i Girona.

En tots els centres sanitaris l’activitat disminueix a l’estiu. Però aquest 2024 les reduccions seran més pronunciades que els anys anteriors, segons expliquen a EL PERIÓDICO fonts que han estat presents en les reunions de la junta de personal, tant del Doctor Trueta com de l’Arnau de Vilanova, en les quals s’han comunicat aquestes retallades, que estan en la línia de les que està aplicant l’ICS a tots els seus centres.

Segons fonts del Josep Trueta de Girona, quan funciona al 100%, aquest hospital té nou quiròfans al matí i entre quatre i cinc a la tarda. Aquest juliol, tancaran tres quiròfans del matí i dos de la tarda (l’any passat en van tancar tres i un, respectivament). A l’agost i la primera setmana de setembre, tancaran tres quiròfans al matí i no n’obrirà cap a la tarda (l’any passat en quedava un obert a la tarda a l’agost, que tancava només la primera quinzena de setembre). La segona quinzena de setembre, el Doctor Trueta tancarà un quiròfan al matí i dos a la tarda: l’any passat ja estava tot obert i en funcionament a mitjans de setembre. La direcció del Trueta no va voler confirmar ni desmentir aquestes dades a preguntes d’aquest diari.

Notícies relacionades

A l’Arnau de Vilanova, fonts presents en les reunions asseguren que en aquest hospital s’ha demanat reduir la despesa en cinc milions d’euros des de començament d’any. Si bé no "s’acomiadarà ningú", el centre "disminuirà el nombre de contractes de substitució en vacances, però serà "el mínim necessari" amb l’objectiu de "no suspendre" les vacances de ningú. El gruix de la reducció de la despesa d’aquest hospital serà una baixada d’activitat, sobretot "la quirúrgica i la intervencionista d’alta complexitat tecnològica".

Així, per exemple, es cancel·larà tota la cirurgia robòtica i es realitzarà amb altres tècniques. El centre "mantindrà només la cirurgia oncològica i la dels processos garantits, intentant no cancel·lar tot el que afecti la llista d’espera". A més, els tancaments d’aquest estiu s’avançaran "entre 15 dies i un mes" i acabaran també una mica més tard respecte a altres anys. Els sindicats calculen que això suposarà el tancament d’uns 90 llits. A preguntes d’aquest diari, tampoc l’Hospital Arnau de Vilanova ha volgut confirmar ni desmentir aquesta informació.