Pau Vidal : "Hi ha gent que no entén la gravetat d’aquests fets"

El delegat de la Companyia a Catalunya admet que els actuals càrrecs topen amb «una cultura del silenci» per aclarir el passat.

Pau Vidal, delegado en Catalunya de los jesuitas, este jueves en Barcelona.

Pau Vidal, delegado en Catalunya de los jesuitas, este jueves en Barcelona. / Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sacerdot Tó va continuar abusant de menors a Bolívia.

La documentació mostra que Tó va estar en contacte amb menors i dona suficients evidències que, després de ser condemnat el 1992, va abusar de menors a Bolívia. Això és terrible, va ser una gestió nefasta, de com els abusos se silenciaven i que l’únic que s’intentava era veure si Tó es podia recuperar.

¿Vostè ho sabia?

El nostre compromís per aclarir el passat és molt gran, però existeixen dificultats externes i internes. Vaig compartir al documental [La Fugida] tot el que sabia. Aquestes cartes posen llum sobre una manera de procedir que col·locava l’abusador al centre, que no tenia en compte la víctima. El cas de Tó és un cas profundament lamentable. Ja vaig dir al documental que el fet que tinguéssim constància des de l’any 68 que un depredador sexual formava part de la nostra comunitat i no prenguéssim mesures és inexplicable.

¿Amb quines dificultats internes s’estan trobant?

La generació actual de jesuïtes que tenim càrrecs de responsabilitat a la Companyia ens trobem amb una cultura del silenci. Moltes de les persones responsables de llavors ja han mort, però d’altres continuen mirant cap a una altra banda. I hi ha persones que no entenen la gravetat d’aquests fets. Entenc que això pot semblar insatisfactori, però nosaltres estem plenament compromesos amb la tasca d’aclarir el passat i col·laborar amb la justícia. No tenim voluntat d’ocultar. Sovint lamento la lentitud amb què s’aborden els canvis en aquesta institució. També reconec que les situacions complexes no tenen solucions fàcils ni explicacions simples.

¿Aquestes dificultats internes són a Bolívia o a Catalunya?

Les persones responsables de la Companyia de Jesús en la dècada dels 90 han mort, és una dificultat objectiva. Després, el fet que existeixi aquesta documentació [les cartes que publica aquest diari] a què hem tingut accés molt recentment manifesta que no ha existit [per part de responsables anteriors] suficient voluntat d’aclarir el passat.

¿Com és aquesta cultura del silenci que els impedeix aclarir el que ha passat a la Companyia de Jesús?

Hi ha gent que va mirar cap a una altra banda i que va posar l’abusador al centre i no la víctima, i hi ha persones que encara no entenen la gravetat dels fets. Són fets delictius que comporten penes greus. Ara ens sembla incomprensible que llavors no es prenguessin mesures contundents per detenir-los [els abusadors] i per posar-los en mans de la justícia.

Marcos Recolons va ser provincial a Bolívia durant els fets i queda clar a les cartes que va saber que Tó abusava de menors al seu país. Recolons continua viu, ¿li ha demanat explicacions?

Convé recordar que a Bolívia hi ha una causa judicial oberta pel cas de Tó. Col·laborem amb la justícia. En aquesta causa la Companyia s’ha personat com a acusació. Marcos Recolons i Ramon Alaix, exprovincials, estan sent investigats per encobriment. No he parlat amb Recolons ni amb Alaix, però sí amb persones responsables bolivianes d’Entorno Seguro [l’entitat jesuïta que atén les víctimes d’abusos sexuals].

Notícies relacionades

¿Què els diria si parlés amb ells?

Compartiria alguns testimonis de persones abusades per Tó perquè comprenguessin la gravetat dels seus fets durant dècades.

Temes:

Compromís