Bellvitge reduirà pressupost i no podrà contractar substitucions

La direcció del centre hospitalari demana als sanitaris que redueixin la despesa en material per evitar la disminució d’activitat i el tancament de llits que ja afecta a altres hospitals.

Bellvitge reduirà pressupost i no podrà contractar substitucions
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet haurà de retallar el seu pressupost anual en 11,5 milions i no podrà contractar personal substitut aquest estiu per cobrir els que se’n vagin de vacances. El centre forma part de la xarxa de l’Institut Català de la Salut (ICS) i, com altres hospitals (el Vall d’Hebron de Barcelona, l’Arnau de Vilanova de Lleida i el Doctor Trueta de Girona) i centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona, haurà de reduir les seves despeses. Vall d’Hebron, per exemple, haurà de retallar fins a 33 milions, i aquest estiu tancarà 300 llits i reduirà al mínim l’activitat quirúrgica programada no urgent. Molts CAP de la província de Barcelona tampoc podran contractar personal substitut per a les vacances i no renovaran contractes eventuals.

"Mal càlcul"

La Conselleria de Salut atribueix aquesta situació a la pròrroga pressupostària després que el Govern no aconseguís suport als seus comptes per a aquest 2024 i que va desembocar en l’avanç electoral del 12M. En aquest sentit, Salut comptava que tindria 424 milions d’euros més que no han acabat arribant. Tot i això, diferents fonts d’EL PERIÓDICO atribueixen també aquestes retallades d’estiu a un "mal càlcul", per part de la conselleria, de les xifres del nou conveni laboral de l’ICS, aprovat al desembre i que va suposar destinar 320 milions per apujar el sou als treballadors sanitaris. Una versió que el departament de Manel Balcells nega.

Segons fonts d’aquest diari presents a la reunió que ahir va mantenir la direcció de l’Hospital de Bellvitge amb el personal, l’hospital farà un "gran esforç" perquè aquesta retallada d’11,5 milions anuals "no afecti l’activitat". En aquest sentit, aquest hospital no preveu tancar aquest estiu més llits de les habituals en aquesta època de l’any ni reduirà l’activitat assistencial. La direcció té la "ferma intenció" de no rescindir cap contracte, afegeixen les mateixes fonts.

Però la situació tampoc serà fàcil per al que és l’hospital de proximitat per a la població de l’Hospitalet i el Prat de Llobregat, que a més és centre de referència de màxima complexitat per a dos milions de persones (l’eix sud de Catalunya). Bellvitge, com la resta d’hospitals i centres de salut de l’ICS, no podrà fer les contractacions habituals per a les suplències d’estiu. Sempre que sigui possible, asseguren aquestes fonts, "es ressituarà els professionals que ja hi ha".

A més, la direcció està "buscant mesures d’eficiència" en la gestió amb la "complicitat" de tot el personal per "racionalitzar la despesa diària". En altres paraules: s’ha demanat als sanitaris que a l’hora de comprar material ("des de gases o xeringues fins a stents coronaris"), optin per allò que sigui més "rendible" i evitin així "el més car del mercat".

Notícies relacionades

Una vegada passat l’estiu, Bellvitge valorarà una altra vegada la situació i, "si fos necessari", el centre recorreria a aplicar "retallades de veritat". Segons ha pogut saber aquest diari, la direcció té "molt presents" les retallades del 2010, així com també les seves "conseqüències" i "confien" a no haver de tornar a viure-les.

EL PERIÓDICO no té constància que aquestes retallades (que afecten Bellvitge, Vall d’Hebron, l’Arnau de Vilanova i el Doctor Trueta) s’estiguin aplicant, de moment, als altres quatre hospitals que també formen part de la xarxa de l’ICS: el Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona), l’Hospital de Viladecans, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Per la seva banda, fonts de centres d’atenció primària de Lleida o Girona, més allunyats de la zona de Barcelona, afirmen que si ells no pateixen aquestes retallades és perquè l’ICS mai ha contractat personal extra a l’estiu per cobrir les vacances.