"El pacient crònic quedarà més desatès"
EL PERIÓDICO entrevista, sota condició d’anonimat, tres infermeres de tres CAP diferents de la ciutat de Barcelona a les quals l’ICS va comunicar, d’un dia per l’altre, que no els renovaria el contracte per treballar aquest estiu.
La Paula (nom fictici) es va aixecar el divendres 31 de maig i va anar a treballar al CAP on exercia des de novembre del 2022. "Vaig veure que m’havien tancat l’agenda de la setmana següent". La direcció del seu centre li va dir que a l’ICS "li falten diners" i que "no es pot contractar ningú". La Paula no s’ho podia creure: "Vaig començar a treballar a l’ICS a l’octubre del 2022 i des d’aleshores mai em’ha faltat feina. Tot i que és cert que la més estable que he tingut va ser una baixa de sis mesos, però sempre hi havia baixes per cobrir, campanyes de vacunació, vacances d’estiu... Mai havien faltat diners. Fins ara", relata. La Paula comptava amb treballar a l’estiu i ja tenia l’horari programat. "Som moltes les que estem disposades a treballar i que ens hem trobat al carrer d’un dia per l’altre. La majoria de la gent deixa la infermeria perquè l’estabilitat laboral és pèssima", es queixa.
Al seu centre de salut, assegura, els seus companys estan "sorpresos" i preocupats perquè no saben com afectarà les seves vacances, però afirma que la pitjor part la rebran els pacients. "Els més afectats seran els crònics, perquè necessiten un seguiment més fi. Als altres se’ls allargarà la llista d’espera. I se’ls haurà de dir: ‘Com que això no és urgent, has d’esperar-te que vingui algú a suplir la teva infermera’".Tan sols 48 hores després d’aquesta entrevista, la Paula ja tenia feina en el sector privat amb un contracte indefinit.
La Raquel (nom fictici) creia que treballaria al seu centre de salut tot l’estiu, però el divendres 31 de maig la direcció li va dir que el dilluns següent, el 3 de juny, ja no hauria d’anar a treballar perquè l’ICS havia aturat les contractacions del personal eventual d’estiu i les baixes. ¿Quines repercussions tindrà això en el CAP? "Doncs que només es podran cobrir les urgències i fer cures i els controls del Sintrom, a tot estirar. Es deixaran de fer visites al pacient crònic i suposo que també a domicilis perquè, si són molt poques infermeres, no podran sortir del CAP", explica.
Malgrat el seu enuig, creu que els pacients són els que més patiran les conseqüències de la falta de personal. "Als hospitals estan tancant llits. La primària se saturarà perquè no hi ha personal, la gent se n’anirà a l’hospital i es trobarà que també està saturat". Assegura que se sent tractada pel sistema "com l’última merda".
Pacients cansats
Notícies relacionadesLa infermera Judith (nom fictici) tenia la seva quota de pacients des de novembre. Ara deixarà de veure’ls perquè l’ICS li va comunicar, a finals de la setmana passada, que no pot renovar-li el contracte. Li preocupen principalment els seus pacients, als quals coneix des de fa mesos i que ara seran atesos per una altra infermera. "Cada un té la seva manera de treballar i, al final, amb aquests canvis, l’únic que aconsegueixes és que el malalt perdi el seguiment", explica.
A més, el pacient també "es cansa" d’això. "Ha de tornar a entrar en contacte amb una nova persona. Això genera desconfiança i al final passa una mica d’anar al CAP", explica la Judith, que creu que "enfrontar-se a cares noves" és oferir "un mal servei".
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia