Per què estudiar una titulació d'FP és una garantia d'èxit laboral? Això diuen les empreses

El perfil pràctic de les titulacions és un dels al·licients per a la contractació dels graduats de cicle mitjà i superior

MEDAC, institut líder d'FP a Espanya, oferirà 17 titulacions oficials a Barcelona i el nou centre de L'Hospitalet de Llobregat

MEDAC ofrece una formación práctica

MEDAC ofrece una formación práctica / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

La Formació Professional (FP) està deixant enrere l'estigma de ser la titulació a la qual accedeixen els que no serveixen per a estudiar. Cursar un cicle d'FP és actualment una de les millors garanties d'inserció laboral. Aquest és un dels motius que explicarien el creixement del nombre d'alumnes que opten per aquesta mena de titulacions que, segons les dades del Ministeri d'Educació, han passat de representar al 28,64% dels matriculats en ensenyaments postobligatoris en el curs 2016-2017, al 33,67% del curs 2021-2022.

A Catalunya, l'FP va sumar aquest curs 8.000 alumnes més que en el curs anterior, segons les dades del Departament d’Educació de la Generalitat. No només això, mentre que totes elles van incrementar la seva xifra d'estudiants matriculats, el batxillerat va perdre més de 1.000 alumnes. Les dades d'inserció laboral demostren l'èxit del model: el 54,49% de les persones titulades d'FP havien trobat treball nou mesos després de graduar-se.

Per què les empreses volen titulats en FP?

“Busquem coneixement i actitud. Més la segona que la primera. I, en la nostra experiència, els alumnes que surten d'FP estan més enfocats, a més de tenir una actitud resolutiva i objectius molt clars”, explica Eric Nebot, CMO de Webempresa.com, una companyia especialitzada a oferir solucions de màrqueting i web per a empreses. Coincideix amb ell en l'aspecte de l'actitud Ramón Pérez, gerent fundador de Unitat d’Odontologia i Implantologia, que també destaca “les seves ganes constants d'aprendre”.

Les dues empreses disposen d’un conveni de pràctiques amb MEDAC, l'institut líder d'FP a Espanya que, a més d'oferir més de 50 titulacions en línia, té dos centres a la província de Barcelona: un a Barcelona, en l'històric Institut Roger de Llúria del carrer de Sardenya; i un altre a L'Hospitalet de Llobregat, una nova seu que se situarà en el carrer Miguel Hernández del municipi.

MEDAC ofereix una formació pràctica i adaptada al mercat laboral /

Cedida

Per què és important realitzar pràctiques en empreses?

En les dues empreses destaquen també que la visió eminentment pràctica dels alumnes d'FP és un avantatge. Per a això, és important la formació oferta en els centres com MEDAC, però, sobretot, el contacte dels alumnes amb el món laboral a través de les pràctiques. “En aquesta etapa adquireixen confiança i autonomia per a fer les coses per si mateixos, no hi ha millor manera d'aprendre que equivocar-se”, apunta Nebot.

En el sector sanitari, per exemple, les pràctiques són fonamentals. “Quan les acaben es nota una gran evolució. En el sector de la salut han de convertir-se en professionals molt metòdics, tant per a la gestió de materials i recursos, que són molt costosos, així com per a garantir la seguretat del pacient i la seva pròpia”, assegura Pérez.

L'FP té millor inserció laboral

Les pràctiques poden desembocar també en un contracte laboral. En el cas de Unitat d’Odontologia i Implantologia, explica el seu fundador, tres dels set empleats han estat alumnes de pràctiques. “Si sorgís una vacant, contractaria abans un alumne que hagi fet pràctiques amb nosaltres, ja que coneix la nostra manera de treballar, té més confiança i està acostumat a la nostra metodologia, horaris i condicions”, afegeix per la seva part el CMO de Webempresa.com.

Precisament, les branques d'Informàtica i Comunicacions i la de Sanitat són algunes de les quals millor inserció laboral tenen a Catalunya. La primera amb un 66,83% en grau superior i la segona amb un 61,72%. I la demanda en el futur continuarà creixent. A Catalunya es necessitaran 124.149 professionals titulats en FP en els pròxims tres anys, segons les projeccions de Foment del Treball; i 800.000 abans de 2030, segons les de la Generalitat.

Catalunya necessitarà 800.000 titulats en FP abans de 2030 /

Cedida

Titulacions de Formació Professional oficial a Barcelona

MEDAC disposa de 17 titulacions oficials de grau mitjà i superior de les famílies de Sanitat, Administració i Gestió, Informàtica i Comunicacions i Comerç i Màrqueting en els dos centres de Barcelona. L'oferta creix fins a les 50 en la seva modalitat ‘en línia’. L'institut líder d'FP a Espanya té un model flexible que se centra en les necessitats del mercat laboral i un aprenentatge eminentment pràctic.

“Els nostres programes estan dissenyats per a preparar als estudiants a unir-se al món laboral amb confiança i habilitats rellevants. Brindem una base teòrica i pràctica sòlida per a assegurar el seu futur laboral”, expliquen des de MEDAC. Aquest model té ja més de 50.000 alumnes titulats en els 47 centres que té repartits per tota Espanya. A la formació s'han de sumar les pràctiques professionals garantides, l'ensenyament centrat en competències emocionals com l'autonomia, el treball en equip o el lideratge, i instal·lacions capdavanteres amb tot el necessari.