Sis menors s’enfronten al repte d’una setmana sense mòbil

El projecte anomenat Repte Sense Mòbils servirà per mirar de posar llum a l’encès debat que hi ha sobre l’ús de la tecnologia per part dels menors.

Sis menors s’enfronten al repte d’una setmana sense mòbil
4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

EL PERIÓDICO, pioner a l’hora de plantejar el debat sobre l’ús del mòbil entre els nanos i a l’escola, seguirà el Repte Sense Mòbils de sis adolescents que passaran una setmana sense el seu smartphone i sense accedir a les xarxes socials a través d’altres dispositius. Es tracta de quatre noies i dos nois, d’entre 12 i 16 anys, que han acceptat la proposta amb el permís de les seves famílies.

Recollint el precedent del No Phone Challenge, que va dur a terme Telmo Lazkano, professor de 4t d’ESO en un institut de Sant Sebastià, i de la mà de l’expert de Sant Joan de Déu Josep Matalí i l’associació Adolescència Lliure de Mòbils, aquesta experiència, voluntària en totes les fases, servirà per observar els possibles efectes de l’absència del dispositiu en les rutines i l’estat d’ànim dels participants: l’Ariadna, l’Álex, la Gibet, la Martina, el Ghassan i la Ghyta estaran set dies desconnectats del mòbil i, en la mesura que sigui possible, de totes les pantalles.

Els nanos i les seves famílies explicaran dia a dia com se senten i què ha canviat, o no, al prescindir del telèfon que tots ells utilitzen ja des de fa mesos o anys i que està incorporat en el seu dia a dia, ja sigui per comunicar-se, accedir a continguts, despertar-se al matí o fer tasques escolars. Durant aquest experiment, limitaran també l’ús de l’ordinador a tasques educatives imprescindibles.

Aquestes són les seves motivacions i l’ús que fan de l’smartphone abans d’iniciar el projecte:

Ariadna. "Estic a punt de complir 13 anys, practico gimnàstica rítmica i el kraf magà (defensa personal). Utilitzo el mòbil una hora i mitja al dia: el meu control dels pares és de dues hores. El faig servir per comunicar-me per WhatsApp, mirar sèries a Netflix i Amazon, i utilitzar TikTok i Youtube. També el faig servir per despertar-me al matí i mirar WhatsApp. A l’insti no el consumeixo... tret de moments puntuals. A casa, a la tarda, miro vídeos una estona. També quan anem amb cotxe. Accepto el repte perquè em sembla interessant... i la meva mare em va convèncer".

Ghyta. "A l’octubre faig 14 anys, m’agrada jugar a futbol, soc del Barça. Faig gimnàstica rítmica i també m’agrada ballar reggaeton. Abans tenia xarxes, però la mare em va dir que les desinstal·lés per la meva seguretat i per no passar tantes hores amb la pantalla. Ara miro vídeos de futbol i gimnàstica a Youtube. També escolto música i utilitzo WhatsApp. ¿Per què accepto el repte? Perquè la meva mare m’ho va dir i no m’hi puc negar. Ella és la que mana".

Álex. "Vaig a 2n d’ESO, m’agrada passar temps amb els amics, jugar a handbol i a videojocs. Faig servir el mòbil una hora o dues, o dues i mitja, entre setmana. L’utilitzo per a jocs d’acció, WhatsApp i Instagram. Vaig esborrar el TikTok perquè no em servia. Accepto el desafiament perquè em sembla divertit i entretingut, per descobrir altres coses. Del repte em preocupa deixar de parlar amb amics i perdre relacions".

Gibet. "Tinc 13 anys, faig gimnàstica rítmica i anglès. Empro l’smartphone tres hores al dia per parlar i mirar vídeos i sèries como Crónicas vampíricas. Tinc TikTok i pujo alguns vídeos, tot i que només per a amics. També utilitzo Instagram i, bastant poc, Be Real. Al principi no m’agradava la idea del repte, però la meva mare em va convèncer. Em costarà més comunicar-me amb els meus amics per poder quedar".

Notícies relacionades

Ghassan. "Tinc 12 anys, vaig a primer d’ESO, jugo a futbol, surto amb els meus amics i la meva família és el més important en la meva vida. Faig servir el mòbil una hora i mitja al dia: 20 minuts de Youtube per distreure’m i la resta per enviar missatges i fer treballs de l’institut. ¿Què miro a Youtube? Shorts de youtubers fent jocs, també vídeos d’esport. Una mica de tot. Crec que no l’utilitzo massa, comparat amb la resta de la classe. Accepto el repte perquè és la primera vegada que m’entrevisten i vull intentar estar una setmana sense mòbil".

Martina. "Tinc 16 anys, en faig 17 al juliol, estudio Batxillerat Científic i voldria accedir a Medicina: m’he esforçat molt a treure bones notes. Soc una persona molt organitzada, m’agrada fer les coses bé. Si les començo, les acabo. El que més m’agrada en la vida és l’esport, dormir i menjar. Empro el mòbil entre dues i quatre hores. Tinc Instagram, TikTok i Be Real. Sí, utilitzo massa el mòbil, però menys que alguns dels meus amics. Accepto el repte perquè no m’agrada perdre el temps enganxada al mòbil i vull adonar-me que puc estar sense".