La baixa natalitat impacta en aules tancades a les escoles públiques
Les famílies del centre Marta Mata de Viladecans lluiten per evitar que desaparegui una línia i asseguren que només amb els germans de l’alumnat ja s’omple una classe.
El Departament d’Educació no proporciona dades oficials perquè el procés segueix obert, però les xifres, tot i que per ara provisionals, són allà. Mentre que en aquest curs 2023-2024 (que ara acaba) a Catalunya hi ha 2.124 grups públics d’infantil 3, en el procés de preinscripció per al curs 2024-2025 s’han ofert només 2.090. És a dir, 34 menys. Una xifra que amb les dades definitives variarà en alguna cosa [la lluita de l’afa de l’escola Germanes Bertomeu de Mataró, per exemple, ha aconseguit que el departament faci marxa enrere i finalment no executi el tancament anunciat d’una línia], però que confirma una tendència lligada a una crisi demogràfica que està lluny de revertir-se.
L’escola Marta Mata de Viladecans, centre de referència a la ciutat per a nens amb problemes auditius, és una de les afectades per aquesta reducció de 34 grups. El centre, agafant el guant del departament, que indica que el procés continua obert, no es resigna a perdre un grup. "Només amb germans ja omplim una classe i encara falten places, ¿quin sentit té que ens tanquin una línia?", es pregunta Meritxell Bonals, mare de l’escola implicada en la lluita per evitar el tancament d’una línia.
Tota l’escola
"L’impacte del tancament no afecta només a tots els nens que voldrien entrar i no entraran, afectarà al conjunt de l’escola, que perdrà recursos", assegura Bonals. "Reduir el nombre de línies suposarà també reduir el nombre de professors especialitzats, cosa que afectarà negativament l’atenció personalitzada i la qualitat del procés educatiu, i disminuirà els recursos per atendre la diversitat", remarquen les famílies mobilitzades.
Així mateix, també denuncien que l’anunci de la supressió d’una línia ha provocat que moltes famílies que no han pogut matricular-se en el Marta Mata hagin optat per portar els seus fills a centres de Gavà (l’escola és en un barri a la frontera entre les dues localitats).
El passat 23 de maig les famílies van organitzar una manifestació entre l’escola i l’ajuntament i el 30 de maig, coincidint amb la celebració del ple municipal, va tenir lloc una concentració davant del consistori. La resposta d’aquest és que l’Ajuntament de Viladecans "no vol que tanqui cap escola de la ciutat, ja sigui pública o privada", i afegeixen que "per ara celebren que en els últims anys hagin pogut anar aguantant i que cap escola de la ciutat hagi tancat al 100% i només ho hagin fet algunes línies".
22 places
Fonts de la Conselleria d’Educació, per la seva banda, confirmen que l’oferta inicial de l’escola Marta Mata ha sigut de 22 places (és a dir, una sola línia, però amb ràtio ampliada) "per acollir els germans d’altres alumnes ja matriculats al centre", i defensen que aquesta decisió s’ha pres a la Taula Local de Planificació, conjuntament amb l’Ajuntament, "seguint criteris de lluita contra la segregació escolar, amb l’objectiu de distribuir millor l’alumnat en situació de vulnerabilitat".
"En el conjunt de la ciutat queden places públiques vacants i s’ha assignat en primera opció gairebé un 85% de les peticions", afegeix la mateixa font, que defensa també que la reducció de ràtios impulsada per la conselleria en l’etapa d’educació infantil "ha evitat el tancament de 110 grups a tot Catalunya, 360 en tres anys".
Lidón Gasull directora de l’associació de famílies Affac, la majoritària a l’escola pública catalana, llegeix les dades de forma molt diferent d’Educació. D’una banda, considera que el tancament de línies de la pública per lluitar contra la segregació escolar en ciutats amb escola concertada, com és el cas de Viladecans, és una estratègia equivocada.
Notícies relacionadesSobre les llistes salvades gràcies a la reducció de ràtio en l’etapa d’infantil, Gasull es mostra contundent. "El que han fet és reduir places de la pública, no reduir ràtio. Una reducció de ràtio real hauria sigut crear més grups amb menys nens cada grup, però això no ha passat. El que ha passat és que s’ha reduït el total de places públiques. Escoles que abans oferien 50 places (dos grups de 25) ara n’ofereixen 40, els mateixos dos grups, però amb menys nens", reflexiona la directora de l’Affac.
Lidón, a més, recorda que les escoles concertades, subvencionats amb fons públics i amb , pot continuar mantenint la ràtio de 25 alumnes per aula.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme