El concurs per guanyar 360 places geriàtriques públiques queda desert

La Generalitat va obrir un procés per contractar 921 places en residències i centres de dia, però cap empresa ha optat al 40% d’aquestes a causa dels baixos preus que es paguen per llit.

El concurs per guanyar 360 places geriàtriques públiques queda desert
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El gener del 2024, la Conselleria de Drets Socials va presentar una oferta per ampliar el nombre de places públiques de geriàtrics i centres de dia de la tercera edat a Catalunya. Sent la comunitat amb més llista d’espera, i davant el compromís del conseller Carles Campuzano de reduir-la, es tractava d’una operació per augmentar les places disponibles, i per tant, oferir més opcions a les famílies en llista d’espera. En total es van oferir 921 places. El 40% van quedar desertes. Cap empresa del sector s’hi va voler presentar. "És perquè ens paguen una ruïna", reflexionen fonts de la patronal. La Generalitat respon que abans que s’acabi el mes de juliol s’assignaran totes les places vacants via adjudicació directa.

Aquesta convocatòria estava destinada a obtenir places públiques col·laboradores. La Generalitat paga alguns llits dels geriàtrics privats que guanyen el concurs perquè estiguin reservats a persones que tenen dret a accedir a un geriàtric a través de la llei de la dependència i amb ajudes públiques. I també fan el mateix amb els centres de dia. En aquests, es van presentar 263 ofertes, la gran majoria de comarques de fora de la província de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Així, la majoria d’aquestes places van ser adjudicades i només 13, el 5%, van quedar desertes: les de la Conca de Barberà, Osona, el Segrià i el Tarragonès. En aquests serveis, el Govern català pagava 34,65 euros per una plaça al dia durant un any. El mateix estudi de costos de la Generalitat ja assenyala que el finançament públic d’aquests serveis no arriba a cobrir els costos de manteniment.

En canvi, en els geriàtrics la xifra de places desertes és aclaparadora. De les 658 que el Govern estava disposat a pagar, 360 van quedar desertes. Són més de la meitat i afecten totes les comarques catalanes. En aquest cas, el Govern paga 69,84 euros al dia per cada llit geriàtric. Són 2.095,2 euros al mes. "Aquests preus són una ruïna, no cobreixen els costos mínims, per això no ens presentem a aquestes ofertes", assenyala el president d’una patronal. "I és una pena perquè les persones que estan en llista d’espera perden noves places", admet.

La Generalitat respon que abans que s’acabi el mes de juliol totes les places proposades acabaran plenament operatives. "El procés de provisió per concurrència pública encara no està tancat, per la qual cosa encara és prematur parlar de places desertes. Abans d’acabar el juliol es tancarà i amb les places que quedin vacants per concurrència pública s’exercirà la via d’adjudicació directa, sempre d’acord amb les necessitats del territori", apunten fonts de Drets Socials.

Infrafinançament

Notícies relacionades

Precisament la setmana passada aquest diari va avançar que el primer estudi de costos fet per la Generalitat admetia que hi hagués un infrafinançament de fins a 200 euros al mes per persona. El 2022, una plaça en una residència geriàtrica a Catalunya costava entre 2.052,54 i 2.206,84 euros per persona al mes tot i que l’Executiu català assumia 2.002,56 euros per persona i mes. Les patronals estan encara estudiant les xifres perquè temen que en el dia d’avui l’infrafinançament sigui més gran. "Han pujat els costos i no ho tenen en compte", apunta el responsable d’una patronal.

També és cert que 135 geriàtrics que es van oferir per gestionar les places públiques d’aquest concert no van passar el tall del Govern i se’ls va denegar l’opció de donar servei amb l’Administració pública. Per a 65, la inspecció de la Generalitat de Catalunya havia tramitat un informe desfavorable per no complir les condicions. Hi ha 54 casos més en els quals se’ls va denegar perquè no tenien places vacants en el moment, i 46 més no havien realitzat el pas previ d’acreditar-se per prestar serveis públics.