Disseny, fabricació i llançament de satèl·lits

El Govern destina 4.500 milions d’euros per a projectes espacials ambiciosos perquè la indústria espacial espanyola sigui «forta i independent». El llançador de microsatèl·lits Miura 5 estarà preparat el 2025.

Disseny, fabricació i llançament de satèl·lits
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La indústria aeroespacial espanyola no només aspira a fer-se més forta sinó, sobretot, a ser més independent. La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha defensat en més d’una ocasió la importància de "tancar el cercle" perquè Espanya pugui dissenyar, fabricar i llançar de forma autònoma satèl·lits espacials.

En aquests moments, són moltes les empreses espanyoles que destaquen en el disseny, la gestió i l’ús de dades satel·litàries. Falta la part més logística. És a dir, la fabricació i el llançament d’aquests instruments científics. Per aconseguir "tancar el cercle", el Govern ha mobilitzat 4.500 milions d’euros per a projectes espacials tan ambiciosos com, per exemple, la construcció del primer llançador de petits satèl·lits 100% fabricat a Espanya.

La tasca és titànica. Sobretot si tenim en compte que, fins ara, amb prou feines existeixen tecnologies d’aquest tipus desenvolupades a Europa. Hi ha fins i tot qui parla d’una veritable "crisi de llançadors" al Vell Continent. La immensa majoria de desenvolupadors de satèl·lits i missions espacials depenen de grans empreses com SpaceX o d’agències espacials de la magnitud de la NASA (Estats Units), ESA (Europa) o Roscosmos (Rússia) per llançar les seves missions a l’espai. Això no només provoca un augment substancial en el cost d’aquests projectes sinó que, a més, en molts casos implica bastants retards en els llançaments ja que sempre es depèn o de missions més grans o de completar la càrrega d’un coet per planificar l’enlairament. Són cada vegada més les veus del sector que reclamen disposar de tecnologia pròpia per poder intervenir en tots els passos del procés i controlar millor els tempos.

Miura

Espanya està fent passos cada vegada més decidits en aquest sentit. A finals de l’any passat, l’empresa il·licitana PLD Space va aconseguir llançar el primer coet privat 100% espanyol i el primer del seu tipus a tot Europa a ser completament reutilitzable. El vehicle, batejat com a Miura, va aconseguir completar un vol exitós al tercer intent i, així, va convertir Espanya en el desè país amb accés directe a l’espai. A principis d’any, la mateixa empresa va ser seleccionada per desenvolupar el primer llançador espanyol de petits satèl·lits fabricat a Espanya. "Volem ser els primers a Europa a tenir aquesta tecnologia d’avantguarda", va afirmar Morant en una entrevista amb EL PERIÓDICO, en la qual va definir aquest projecte com un dels "més ambiciosos" en els quals s’hagi embarcat fins ara el sector espacial espanyol i que compti amb "una inversió pública sense precedents" que suma 45 milions d’euros.

El 2025

Notícies relacionades

Tot apunta que el primer llançador espanyol de microsatèl·lits estarà preparat el 2025. El projecte ha sigut batejat com a Miura 5, seguint l’estela del seu predecessor, i està ideat per oferir fins a 30 llançaments a l’any de petits satèl·lits. "El disseny reutilitzable garanteix una ràpida recuperació, reacondicionament i múltiples llançaments posteriors. Això permet reduir el cost de fabricació i logística, cosa que es tradueix en una cadència de llançament més alta i preus de llançament més reduïts", afirmen els seus creadors sobre el potencial d’aquest futur llançador ideat i fabricat a Espanya.

El desenvolupament d’aquest tipus de projectes per "guanyar autonomia espacial" destaca com una de les grans reivindicacions tant de les empreses com també de les institucions espanyoles.