Un professor de la UPF critica que les PAU no inclouen mai les filòsofes

MARC ASENSIO CLUPES / VÍDEO: MARÍA BELMEZ / MARIA PRATDESABA / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les filòsofes estan excloses del currículum de batxillerat i dels exàmens d’accés a la universitat, «una greu discriminació» que porta «alguns alumnes a pensar que les dones no poden generar pensament de qualitat», critica a Efe el professor de la Universitat Pompeu Fabra Jordi Mir, que fa anys que reivindica incloure la perspectiva de gènere en la matèria.

«L’absència de filòsofes en el batxillerat i la selectivitat és una discriminació, una opressió i una invisibilització de les dones que han generat pensament filosòfic», assegura el docent amb referència a Simone Weill, María Zambrano o Simone de Beauvoir.

Justícia

Incorporar la perspectiva de gènere és «un acte de justícia i de responsabilitat imprescindible», insisteix Mir, que també és professor del departament de Ciència Política i de Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Des que, el 2017, va començar a impartir classe a la facultat, Mir pregunta als seus alumnes el primer dia de classe quines pensadores han estudiat a l’institut en el batxillerat. La resposta és «cap».

Notícies relacionades

«Alguns estudiants assenyalen que no s’havien plantejat l’absència de dones filòsofes, d’altres diuen haver-hi pensat i la pregunta els reafirma les seves inquietuds», explica el professor. Segons la seva opinió, hi ha un grup «preocupant, format sobretot per nois, que creuen que les dones filòsofes no s’estudien a l’institut perquè no han fet aportacions interessants en el món del pensament».

Aquests alumnes «viuen una realitat alterada», que, «per extensió, els fa pensar que el que opinen les seves companyes a classe no és rellevant», insisteix Mir, que també destaca que l’absència de filòsofes en els temaris, «perpetua un tipus de pensament patriarcal».