La selectivitat tindrà un sol model d’examen per matèria

El Consell de Ministres aprova els aspectes mínims comuns de l’examen que es farà a partir del 2025. Els criteris de correcció seran més homogenis.

La selectivitat tindrà un sol model d’examen per matèria
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El Govern central va aprovar ahir el reial decret que regula la selectivitat a partir de l’any que ve. La nova prova d’accés a la universitat (PAU) contempla un únic model d’exercici per a cada matèria i, malgrat permetre elegir entre diverses preguntes o tasques, això no implicarà la disminució del nombre de competències avaluades a l’examen: en cap cas "l’opcionalitat" significarà estudiar menys temari.

És una de les novetats que portarà la pròxima convocatòria de la PAU de cara a juny del 2025, que acaba amb el model instaurat a conseqüència de la irrupció de la pandèmia el 2020 i el seu impacte als centres educatius. Des de la pandèmia, per facilitar l’examen després d’un curs que va ser online o semipresencial, els estudiants tenien opció a elegir entre diversos exercicis i descartar-ne d’altres. Amb la nova selectivitat, només hi haurà un model d’exercici per a cada assignatura.

En aquest únic model d’examen per matèria, els exercicis estaran estructurats en diferents apartats, que, al seu torn, podran contenir una o diverses preguntes o tasques. El decret contempla que "es podrà incloure la possibilitat d’elegir entre diverses preguntes o tasques" amb el condicionant que "aquesta elecció no podrà implicar en cap cas la disminució del nombre de competències específiques avaluades". Els exàmens tindran preguntes variades quant a tipus de resposta: algunas requeriran respostes tancades; d’altres, semiconstruïdes, i d’altres, obertes. A cada un dels exercicis, la puntuació assignada al total de preguntes o tasques de resposta oberta i semiconstruïda haurà d’arribar com a mínim al 70%.

Les faltes, un 10% de la nota

La nova PAU tindrà uns criteris de correcció més homogenis que fins ara. Cada comunitat penalitzava de manera diferent les faltes. Per exemple, davant cinc errors de grafia (els accents no hi estan inclosos perquè es penalitzen d’una altra manera), a Extremadura et suspenen, a Catalunya et treuen mig punt i a Madrid et resten dos punts. A Euskadi no hi ha un descompte específic. A partir del 2025, les faltes penalitzaran en un 10% la nota.

Notícies relacionades

En aquells exercicis en els quals les preguntes requereixin la producció de textos per part de l’alumnat, la valoració corresponent a la coherència, la cohesió i la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica dels textos produïts, així com la seva presentació, no podrà ser inferior a un 10% de la qualificació corresponent a la pregunta. Encara que el decret parli d’únic model d’exercici i d’homogeneïtzació dels criteris de correcció, no som davant d’una selectivitat única a tot Espanya, vella reivindicació del PP. És a dir, cada comunitat dissenyarà els seus propis exàmens.

La ministra d’Educació, Pilar Alegría, va ressaltar que és "la primera vegada" que en una prova d’accés a la universitat "s’inclouen criteris comuns i homogenis per a tots els territoris, tant en el format de les proves com a l’hora també d’avaluar aquestes proves". "Fruit d’aquest acord i aquest diàleg amb les universitats i les comunitats autònomes hem aprovat aquest decret", va asseverar després de remarcar que aquest ha sigut el model "més debatut de la història", ja que han mantingut "més de 200 reunions amb les comunitats autònomes, les famílies, els estudiants i les universitats".