La calor i el fred extrems poden alterar el cervell dels nens

Un estudi liderat per ISGlobal suggereix que els menors exposats a temperatures extremes poden patir alteracions de la matèria blanca i la connectivitat neuronal.

La calor i el fred extrems poden alterar el cervell dels nens
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’exposició a extrems tant de fred com de calor, una cosa cada vegada més habitual a causa de l’avenç de la crisi climàtica, podria provocar importants alteracions en el desenvolupament cerebral dels nens. Segons revela un estudi liderat per ISGlobal i publicat ahir a la revista Nature Climate Change, l’exposició a extrems climàtics durant els primers anys de vida podria afectar el desenvolupament de la matèria blanca així com la connectivitat cerebral. Aquest fenomen, adverteixen els investigadors, és especialment pronunciat en el cas dels nens de famílies i entorns vulnerables. "Tot això podria impactar tant en el benestar mental com en el rendiment cognitiu de nens i adolescents", afirma Mònica Guxens, investigadora d’ISGlobal i líder d’aquest estudi.

La investigació pren com a mostra l’estudi de 2.681 nens d’entre 9 i 12 anys. D’una banda, els investigadors van realitzar una ressonància magnètica a cadascun dels petits per estudiar diferents paràmetres del seu desenvolupament cerebral com, per exemple, els moviments moleculars de la matèria blanca i la connectivitat del cervell. D’altra banda, mitjançant un mètode estadístic, els especialistes van calcular l’exposició de cadascun dels nens a temperatures extremes des del seu naixement fins als 8 anys. És a dir, el càlcul de quants dies, mesos i anys havien viscut sota temperatures extremadament fredes o càlides durant els seus primers anys.

Una correlació clara

Els resultats mostren una correlació clara. Els nens que han viscut més extrems de temperatura durant els seus primers tres anys de vida són els que, de mitjana, mostren un desenvolupament més lent de la matèria blanca i més problemes de connectivitat cerebral. Segons la investigadora Laura Granés, una de les especialistes de l’Idibell que ha liderat aquesta anàlisi, els infants més exposats al fred i a la calor mostraven més diferències en el desenvolupament d’aquelles fibres encarregades de connectar les diferents àrees del cervell. "En estudis previs, l’alteració d’aquest paràmetre s’ha associat amb una pitjor funció cognitiva i determinats problemes de salut mental", afegeix aquesta científica.

Segons la investigació, tots els nens exposats a extrems de temperatura durant els seus primers anys de vida són susceptibles de poder patir aquestes alteracions del desenvolupament cerebral. Però mirant les dades recopilades, el grup que corre més risc són els nens i adolescents dels barris més vulnerables i de famílies més desfavorides. En aquest cas, expliquen els científics, tot i que les condicions climàtiques siguin iguals per a tothom, és possible que les condicions de vida, l’aclimatació de les llars i l’impacte de la pobresa energètica poguessin augmentar l’exposició d’aquests nens a condicions de fred i calor extremes.

Notícies relacionades

Un dels grans punts d’inflexió per a aquests nens podria ser justament com els extrems de temperatura influeixen en la qualitat del son. Són molts els estudis que mostren com en condicions de calor extrema, com en nits tropicals en què els termòmetres nocturns no baixen dels 25 graus, augmenten els problemes per agafar el son, empitjora la qualitat de les hores descansat, s’incrementen els índexs d’insomni i es disparen els índexs de malestar general. I aquest fenomen sol donar-se més a les llars de rendes baixes on, d’una banda, les estances no estan ben aclimatades i, d’altra banda, no es pot pagar un aire condicionat o un ventilador durant tota la nit.

Els experts afirmen que les conclusions de l’estudi, així com de tots els altres treballs en aquesta mateixa línia, són fonamentals per "crear consciència sobre la vulnerabilitat dels fetus i els nens als canvis extrems de temperatura", assenyala Guxens. "Les nostres troballes també emfatitzen la necessitat de dissenyar unes estratègies de salut pública per protegir les comunitats més vulnerables davant l’emergència climàtica que s’acosta", afegeixen els especialistes que han liderat aquest treball.