La dessalinitzadora flotant de BCN no es podrà adjudicar a dit

Amb les últimes pluges i suavitzades les restriccions per sequera, l’anunciada infraestructura al port de Barcelona ja no és una urgència i no es pot tramitar per la via d’emergència

Vista parcial del port de Barcelona. | MARC ASENSIO CLUPÉS

Vista parcial del port de Barcelona. | MARC ASENSIO CLUPÉS

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Augmenten els dubtes sobre la dessalinitzadora flotant al port de Barcelona anunciada a so de bombo i platerets l’abril pel Govern de la Generalitat. En aquell moment es va assegurar que estaria a punt a l’octubre. No obstant, des d’aleshores han aparegut algunes dificultats operatives i tècniques i el Departament d’Acció Climàtica no ha donat cap detall nou.

Fa unes setmanes, EL PERIÓDICO ja va avançar que el contracte amb l’empresa Cox Abengoa no estava firmat de manera definitiva i que la porta estava oberta perquè el nou Govern no seguís endavant amb els plans per construir la dessalinitzadora. Segons va avançar ahir la cadena SER i va confirmar aquest diari, la conselleria ara ja dona per fet que aquesta planta no complirà els terminis dels quals es va informar durant la precampanya electoral. Bàsicament perquè a causa de les últimes pluges el projecte no es podrà adjudicar per la via d’emergència a l’empresa escollida. Amb les precipitacions caigudes a Catalunya aquesta primavera, les reserves d’aigua estan assegurades per als pròxims mesos i l’escenari de sequera ja no és d’emergència. Per tant, aquesta dessalinitzadora flotant no es pot considerar una urgència.

Ferrovial i Acciona

Això obligarà el futur Executiu català a obrir una licitació perquè altres empreses puguin optar a construir la planta. Multinacionals espanyoles com Ferrovial, Acciona i Cobra ja s’han interessat per liderar el projecte i encarregar-se d’una infraestructura de més de 100 metres de llarg, que podria ser la més gran d’Europa d’aquest tipus. Van ser els serveis jurídics de la Generalitat els que van advertir dels inconvenients d’una adjudicació a dit amb l’augment de les reserves d’aigua com a teló de fons.

A partir d’ara, s’organitzarà un procés de selecció restringit amb dues fases. En la primera, les empreses podran presentar sol·licituds de participació en la licitació. Després, en la segona fase, només podran presentar propostes fermes les empreses que l’Administració hagi seleccionat en la primera fase en funció de la seva solvència tècnica i econòmica. L’anunci previ de licitació es publicarà durant aquest juny i l’adjudicació, si tot segueix com està previst, serà a finals d’any.

"Les nostres previsions eren contractar-la per emergència i disposar de la dessalinitzadora l’octubre, que era quan es podia entrar en la fase d’emergència 2", va explicar ahir el conseller David Mascort. No obstant, com que les pitjors previsions s’han allunyat, la dessalinitzadora ja no és necessària i la contractació no es pot realitzar per la via d’emergència, va assenyalar Mascort: "No vull recordar què va passar quan es va contractar per emergència durant la covid. Després es va cridar a declarar davant el jutge alguns càrrecs". El conseller va confirmar que els tràmits es realitzaran de manera ordinària i anima l’empresa Cox Abengoa a presentar-se al concurs juntament amb altres companyies.

Notícies relacionades

Fonts d’ATL (l’ens públic d’Aigua Ter Llobregat) garanteixen que la intenció és que la dessalinitzadora flotant sigui realitat perquè pot ser una solució a futurs períodes d’escassetat severa. No obstant, si s’ha d’obrir una licitació, la decisió definitiva estarà en mans del nou Govern.

¿És necessària aquesta planta flotant, després de les últimes pluges? Algunes veus dins de l’actual conselleria no ho veuen del tot clar. Els plans per potabilitzar l’àmbit del riu Besòs avancen i ja està previst disposar de dues dessalinitzadores fixes a Blanes i Cubelles, alhora que els embassaments asseguren l’aigua per a almenys un any. El futur d’aquesta dessalinitzadora dependrà del temps que duri la interinitat del Govern de Pere Aragonès i de les intencions del nou Executiu entrant. Acció Climàtica ha informat que les dessalinitzadores portàtils de l’Alt Empordà es mantenen com estaven previstes: quatre de les quals entraran en funcionament a finals d’aquest mes de juny o principis de juliol.