Salut atribueix les retallades d’estiu a la despesa hospitalària

La conselleria assegura que reforçarà amb 253 professionals els CAPs de tot Catalunya, especialment els de les zones turístiques.

Salut atribueix les retallades d’estiu a la despesa hospitalària
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

"No hi ha retallades" en la sanitat pública de Catalunya. És la idea en què insisteix la Conselleria de Salut després que diferents hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) i gran part de l’atenció primària informessin que havien de reduir el seu pressupost per a aquest estiu i disminuir l’activitat, així com que no podrien cobrir les substitucions de les vacances del juny, juliol, agost i setembre. La despesa prevista per Salut aquest any és de 15.410,6 milions, 661,8 milions més (un 4,5% més) que l’any passat, quan la despesa executada va ser de 14.748,8 milions (xifra que, al seu torn, va ser un 7,1% més elevada que la del 2022). "Salut disposa de més diners que mai i ha fet més activitat que mai", va celebrar ahir el conseller Manel Balcells. "Però volíem que fos més, ja que aquest 2024 estem amb un pressupost prorrogat i no amb un de nou com hauríem volgut", va afegir.

La conselleria intenta per tots els mitjans foragitar el fantasma de les retallades del 2010, que tant mal van causar en el sistema i que encara es mantenen en l’imaginari de la ciutadania i, en especial, dels sanitaris. La realitat és que, tot i que la situació no és comparable a la de fa 14 anys, els principals hospitals de l’ICS s’han vist obligats a comunicar a la seva plantilla retallades pressupostàries per a aquest estiu, la no renovació de contractes de substitució de les vacances d’estiu i un tancament més ampli de quiròfans que períodes estivals anteriors. La pregunta és: ¿per què, si Salut té més diners, els hospitals i CAPs es veuen abocats a unes retallades que la conselleria nega?

"Activitat rècord"

El departament assegura que el 2023 va ser un any d’"activitat rècord" en el sistema sanitari i que aquesta activitat ha anat creixent en els cinc primers mesos d’aquest any. Aquesta activitat més intensa ha comportat una despesa més elevada, que és el que ara addueix Salut per justificar les retallades d’estiu. Així, per exemple, l’activitat de les consultes externes del gener al maig ha sigut un 11,5% més intensa que l’any 2023, s’han fet un 13,3% més de proves diagnòstiques que l’any passat i l’activitat quirúrgica també ha augmentat un 7,2% en comparació amb un any enrere.

Notícies relacionades

No obstant, i sempre segons assenyala Salut, la pròrroga pressupostària ha impedit que aquesta activitat continuï creixent. La conselleria comptava de tenir uns 1.400 milions més que ja no té, si bé quan es van presentar aquests comptes al març aquest augment es va xifrar en 424 milions. "No hi ha retallades", insisteix la conselleria, sinó que l’activitat ha hagut de frenar-se per no sobrepassar els objectius anuals i "mantenir" l’activitat de l’any passat. Nega que hi hagi hagut una mala planificació al respecte i deixa en mans dels hospitals la responsabilitat de prendre mesures com les que s’han anat coneixent en les últimes setmanes.

La conselleria assegura també que reforçarà amb 253 professionals els CAPs de tot Catalunya, especialment els que hi ha a les zones turístiques i aquells on la plantilla no estigui completa. El relat de Salut contrasta amb la situació que es viu a molts CAPs, sobretot de l’àrea de Barcelona, on moltes infermeres van ser avisades d’un dia per l’altre que l’ICS no renovaria el seu contracte per treballar a l’estiu. Alguns sindicats ja han convocat manifestacions el 20 de juny per al que consideren "retallades".