Maltractament a la gent gran

"Com més dependència, més risc d’abusos"

Un estudi de la Diputació de Barcelona recull més de 500 casos a l’any de maltractaments a gent gran. Un 71,7% va patir abusos psicològics i un 47,4%, maltractament econòmic. El maltractador més habitual sol ser el fill home.

"Com més dependència, més risc d’abusos"
3
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

Crits, cops, negligències, robatoris i fins i tot abusos sexuals, aquestes són algunes de les formes de maltractament a què s’enfronten les persones més grans de 65 anys. A mesura que avança l’edat i el seu grau de dependència, augmenta el risc de maltractaments. "La franja de més perill es dona cap als 80 o 85 anys", assenyala Pilar Martínez, directora del Programa de Promoció d’Autonomia Personal i Prevenció de Maltractaments a les Persones Grans de la Diputació de Barcelona. "Aquests abusos es donen perquè vivim en una societat amb una mirada edatista, en què les persones de la tercera edat molesten".

Durant l’any passat, tan sols a la província de Barcelona es van detectar 544 casos de maltractament cap a avis. D’aquests, el 24,1% superava els 85 anys. Un 71,7% va rebre abusos psicològics i un 47,4% va patir maltractament econòmic. "Fills que s’apoderen de la cartilla dels seus pares i gasten els diners com si fossin seus", apunta Martínez. "O que, a través del xantatge emocional, fan que els seus pares els cedeixin el pis". A més, es va detectar violència física en més de 130 casos. "Veiem senyals de cops, blaus, inclús ferides de cremades".

La Diputació de Barcelona ha publicat aquestes xifres en vigílies del Dia Mundial contra el Maltractament a les Persones Grans, que se celebra demà dissabte. "L’objectiu de commemorar aquest dia és ampliar la consciència social per combatre de manera comunitària i corresponsable aquest problema", explica Filo Cañete, diputada delegada de Cures i Cicle de Vida de la Diputació. "Volem donar a conèixer que hi ha protocols per activar de manera que tots puguem ser antenes d’aquestes situacions, i així poder mitigar el patiment que genera el maltractament a les persones grans".

"Hem de visibilitzar aquest tipus de maltractament, prendre consciència i explicar què està passant", insisteix Martínez. "Són abusos que queden silenciats, i s’oculten. Normalitzem cridar a una persona gran i això vulnera els seus drets". Per això remarca la importància de visibilitzar i de crear xarxes al voltant de les persones grans que siguin capaces de detectar indicis de maltractaments i actuar.

Aquest tipus de maltractament es produeix sobretot a casa, en mans de la mateixa família. En conjunt, el 64,3% dels abusos a persones grans es dona de fills a pares. Però, en el 44,1% dels casos detectats, el fill home és el maltractador. Els homes solen exercir maltractament econòmic i tambén físic. En el cas de les filles, els maltractaments més habituals solen ser per negligència de cures. El tercer perfil més habitual de maltractadors és la parella.

"Per les xifres, podem intuir que la sobrecàrrega que experimenten les persones cuidadores i l’aïllament que es viu en aquest treball de cures és un dels factors que es poden traduir en negligència i maltractament", afegeix Cañete.

Prevenció i lluita

Notícies relacionades

Segons els indicadors del grup de treball de la Diputació, un 82,7% de les persones de la tercera edat que han patit abusos viuen acompanyades, el 48,2% amb el seu fill. A més, en gairebé la totalitat dels casos, aquestes persones disposaven d’ingressos propis. De les 544 persones maltractades, un 33,3% presentaven deteriorament cognitiu, un altre factor de risc per a aquestes violències.

Els principals detectors dels casos de maltractaments van ser els serveis socials municipals, cosa que representa un 37,5%; seguit de la mateixa persona afectada (15,8%); els serveis de salut (15,3%) i finalment les famílies (11,9%). "La prevenció i la lluita contra el maltractament de les persones grans és un dels nostres eixos de treball claus", explica Cañete. "Es materialitza en un grup de treball per a professionals municipals, en què participen 279 entitats locals". Aquest grup s’encarrega de detectar i intervenir en cas d’abús, treballant en conjunt amb els Serveis Socials, els serveis de salut i les autoritats competents.