Activistes climàtics demanen mesures urgents al Govern

A més de mesures per reduir emissions i protegir la biodiversitat, les entitats reclamen una vicepresidència de Transició Ecosocial.

Activistes climàtics demanen mesures urgents al Govern
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El juny de 2023, més d’una desena d’entitats ambientalistes es van reunir a Barcelona amb la intenció de fer una crida d’urgència sota el lema El futur és ara. Un any després, la trobada s’ha repetit amb un matís important: "El futur ja no és ara, sinó ja".

En vista de l’actual escenari polític a Catalunya, les organitzacions ecologistes han decidit centrar-se en mesures urgents que, segons el seu punt de vista, s’haurien d’aplicar durant els primers 100 dies de mandat del nou Govern de la Generalitat . "És urgent elevar al màxim rang institucional l’emergència climàtica", va exigir Fernando Fernández, membre de Greenpeace.

En concret, els ecologistes van plantejar tres propostes "imprescindibles". En primer lloc, perquè les polítiques climàtiques i en defensa de la biodiversitat siguin transversals, reivindiquen una vicepresidència de Transició Ecosocial per a la Generalitat.

La segona mesura és un paquet de 30 accions per accelerar les renovables i la descarbonització. "Es podria tirar endavant a través d’un decret que simplifiqui tràmits administratius per millorar les xarxes de transport públic o assegurar els pressupostos de carboni", va dir Joan Herrera, d’Oikia.

La tercera necessitat urgent és coordinar l’estratègia a les universitats, per crear un clúster d’investigació centrat en les respostes al canvi climàtic.

Transició energètica

Les entitats ecologistes proposen aquest full de ruta amb una bateria d’actuacions perquè les desenvolupi el govern que es formi a Catalunya i, si pot ser, amb un consens polític. Sobretot després dels "pocs avanços aconseguits en l’última legislatura".

Notícies relacionades

En matèria de conservació ambiental, Andreu Salvat, de l’associació Conservació.cat, va retreure el mal estat dels ecosistemes aquàtics i ho va relacionar amb la gestió de l’aigua. També va assenyalar tres mesures clau que l’últim Govern no ha aconseguit aprovar: "No tenim aprovada la llei de biodiversitat, no avancem en l’estratègia del patrimoni natural i l’Agència de la Natura no és una realitat".

Diversos ponents van demanar desplegar els pressupostos de carboni i avançar en renovables, sempre a la recerca de consensos. "Catalunya és una singularitat planetària. L’Índia, el país que crema més carbó, contribueix més a les renovables que nosaltres", va denunciar Pere Roura, membre de Renovem-nos.