Augmenta el nombre d’avis que demanen ajuda per maltractament
El grup EAVA ha atès 283 víctimes d’abús des del 2015 i ha assessorat 740 persones. Els responsables assenyalen que la xifra ha anat creixent i que les situacions són cada vegada més difícils.
"La primera vegada que em va venir a veure la psicòloga, jo no comptava amb mi. Me n’havia d’anar d’aquí, no podia més. El grup de suport m’ha donat la vida, m’ha fet tirar endavant". La Mariluz forma part d’un grup de suport emocional per a persones grans en situació de maltractament de la comarca de l’Anoia. Aquests grups, creats per l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia (EAVA), són una eina essencial per a la lluita contra el maltractament i la recuperació de les víctimes.
EAVA es va crear el 2015 com una unitat pionera a Catalunya i a tot Europa que es dedica a atendre i acompanyar les persones de la tercera edat que pateixen abusos a l’Anoia. Des d’aleshores, han atès 283 víctimes de maltractament i han assessorat 740 persones del seu entorn. La xifra ha anat en augment any rere any i les situacions que detecten són cada vegada més complicades.
Testimonis directes
Després de gairebé una dècada des de la seva creació, en què han fet campanyes de sensibilització, guies per formar professionals i centenars d’avaluacions i acompanyaments, han creat el Grup de suport per a les persones en situació de maltractament. "Era molt important crear un grup especialitzat en aquestes circumstàncies", assenyala Glòria Fité, psicòloga geriàtrica de l’EAVA. "Estan formats per persones que han patit maltractament o l’estan patint i és essencial que prenguin consciència del que els està passant".
EAVA ha presentat la tasca d’aquest grup en unes jornades organitzades pel Moviment per aturar el maltractament celebrades al Palau Macaya de Barcelona. Juntament amb Fité i Carla Casas, treballadora social i coordinadora de la Unitat de Vellesa de l’Anoia, es trobaven cinc testimonis que han format part del grup. Per a totes aquestes persones, aquest espai es va acabar convertint en una cosa fonamental.
"Aquest grup és un gran suport. Trobes persones que tenen una experiència similar a la teva, t’entenen i t’escolten sense jutjar", explica l’Agustina. Ella ha patit maltractament per part dels seus fills, persones que tenien malalties mentals. L’Agustina pregunta a les seves companyes, una a una, el que el grup ha significat per a elles. "Meravellós. T’ajuden en tot, estan per a tu, en el bo i el dolent", respon l’Encarna. "Per a mi ha sigut un somni. M’han ajudat molt", afegeix una companya, agraïda del vincle que ha creat amb les altres. "Quan les necessito, les truco i em donen força. Em sento avalada. És l’únic que tinc per treure’m la pena". Desitja que s’obrin espais similars en altres punts de Catalunya perquè persones en la seva situació tinguin també aquests grups.
Espai segur
Les dues hores quinzenals de reunió que celebra el grup són un espai segur perquè totes elles puguin compartir les seves experiències. "L’estona que estic més contenta és quan estic amb elles", admet l’Alfonsa. "A casa meva ja no soc jo, el cap se’m posa com un timbal. Amb el grup de suport, torno a ser jo", afegeix.
En aquestes sessions, l’EAVA també proporciona a les víctimes eines per poder treballar la situació del maltractament. Des d’activitats d’autoconeixement de sentiments, dependència emocional, les formes de manipulació psicològica i els conflictes violents. "Els grups tenen molts beneficis", resumeix Fité, "El mer fet de sortir de casa i reunir-se amb persones que estan vivint la mateixa situació que elles té una gran potència transformadora".
Ahir, com cada 15 de juny, es va celebrar el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la vellesa. Un problema social invisibilitzat que afecta un 15% dels més grans de 65 anys, segons l’OMS; però que "ja es troba a sobre de la taula", explica Casas.
Notícies relacionadesEl Moviment pel maltractament reivindica un augment de serveis i recursos per a les persones grans maltractades, així com també un marc normatiu que especifiqui quin són els seus drets. Entre els recursos que reclamen hi ha la creació d’equips especialitzats en detecció i abordatge de situacions d’abusos i posar a disposició d’aquestes persones habitatges públics.
Durant la presentació de l’activitat d’EAVA, celebrada la setmana passada, la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, es va comprometre a buscar al més aviat possible el consens necessari per mirar d’erradicar el maltractament a les persones grans. En aquest sentit, Giménez-Salinas va demanar que s’aprovi la llei de la gent gran i es revisin els protocols actuals. I que es faci ràpidament perquè "un any en la vida d’una persona gran és molt temps".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034