El Govern estudia mesures de prevenció per a ramaders

La Generalitat planteja estendre les tanques elèctriques, fins i tot en zones on no s’han produït atacs, per tranquil·litzar els pastors.

El Govern estudia mesures de prevenció per a ramaders
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

"Els llops sempre causen més danys quan estan entrant en un territori que quan ja hi estan establerts", afirma Víctor Sazatornil, investigador del CTFC (Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya). "Si estan assentats, pots decidir on aplicar mesures preventives contundents i els atacs no arriben per sorpresa", concreta. Aquestes escomeses difícils de predir són precisament les que alarmen desenes de ramaders catalans. Temen pels seus ramats d’ovelles o cabres i consideren que no disposen d’eines per afrontar la presència esporàdica del llop.

Per aquesta raó, la Generalitat estudia oferir mesures de prevenció no només als territoris on se sap que hi ha llops, sinó en qualsevol punt de Catalunya. A més de revisar els pagaments per baixa, el Departament d’Acció Climàtica està obert a donar tanques elèctriques o collars amb GPS per al ramat als pastors que vulguin estar més tranquils, fins i tot encara que no hagin patit cap mal.

Acció, reacció

"És una mesura que estem estudiant i que es continuarà tractant en el grup de gestió del llop. Una possibilitat és obrir la convocatòria a finals d’any", detalla el cap del Servei de Fauna i Flora, Ricard Casanovas. La intenció de la Direcció General de Polítiques Ambientals, amb Marc Vilahur al capdavant, és anticipar-se i prevenir davant un possible augment de llops a Catalunya.

Notícies relacionades

"Disposem de 50.000 euros del Ministeri per a la Transició Ecològica, però també invertim pressupost propi proporcionant material a les zones afectades", destaca Vilahur. "El següent pas és que un pastor que no hagi tingut llops al voltant de la seva explotació extensiva pugui actuar també de manera preventiva", avança Casanovas.

A França, els llops maten cada any a 10.000 cabres i ovelles. A Astúries, a unes 3.000. El grup organitzat per la Generalitat vol prendre exemple d’altres països per frenar els danys quan el llop comenci a aparèixer. "La clau és fer prevenció a tot arreu, però actuar sense que aparegui el mal és complicat", admet Xavier Carbonell, expert en mediació ambiental.