La gent de més de 74 anys concentra el 90% de morts per altes temperatures

El ministeri activa una campanya per prevenir l’impacte de les onades de calor en la salut davant la previsió d’un altre estiu de rècord.

La gent de més de 74 anys concentra el 90% de morts per altes temperatures
1
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

La ministra de Sanitat, Mónica García, va presentar ahir la campanya Efectes en la salut de les altes temperatures davant la previsió d’un altre estiu de rècord. Malgrat que, de moment, la calor no ha afectat amb especial cruesa gran part d’Espanya, l’escenari és que el nostre país es torni a abrasar amb temperatures extremes, com passa en els últims anys. "El canvi climàtic és una de les principals amenaces de salut i no és una amenaça abstracta. És aquí i afecta les nostres vides avui dia. El negacionisme climàtic és perjudicial per a la salut", va afirmar la ministra.

García va recordar: "Cada any la calor extrema mata milers de persones i fa que moltes més emmalalteixin, i per això no ens podem permetre el luxe d’ignorar-la".

Més de 3.000 morts

Notícies relacionades

El Pla d’actuacions preventives contra els efectes de l’excés de temperatures sobre la salut de Sanitat (Pla Calor) té per objectiu conèixer anticipadament situacions de risc associades a l’exposició a temperatures excessives. Segons les estimacions del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària MoMo (MoMo) –un sistema de vigilància de la mortalitat per totes les causes, i associada a excessos de temperatura, que s’ha implementat en la Unitat de Vigilància de la Mortalitat Diària del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) de l’Institut de Salut Carles III, amb què es contribueix al Pla Calor–, l’any passat hi va haver 3.009 defuncions atribuïbles a l’excés de calor.

Les persones de més de 74 anys concentren el 90% d’aquestes defuncions, va explicar la ministra, de manera que cal "més protecció a la població més vulnerable". L’estiu passat va ser el més calorós dels registrats al planeta i Espanya a l’agost va estar sota continus avisos d’onades de calor.