Violència sexual

El testimoni que va trobar la víctima d’Igualada acredita la brutal violació

La víctima, que ara ja és major d’edat, pateix encara amnèsia i trastorn posttraumàtic

L’acusat, Brian Raimundo Céspedes, declararà en últim lloc en el judici que es va iniciar ahir a l’Audiència de Barcelona i en què el fiscal li demana 45 anys de presó.

El testimoni que va trobar la víctima d’Igualada acredita la brutal violació
4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els testimonis han començat a desfilar davant el tribunal de la Secció 10 de l’Audiència de Barcelona que jutja Brian Raimundo Céspedes, nascut a Bolívia, acusat de la salvatge violació i intent d’assassinat d’una adolescent de 16 anys en un polígon d’Igualada la nit de Halloween del 2021, la matinada del 31 a l’1 de novembre. Un camioner que aquell dia anava a recollir uns residus a una fàbrica de la zona va ser qui va trobar la jove en un carreró. "Estava en posició fetal i tremolant", va recordar ahir a la vista. Els magistrats han prohibit que s’ofereixin dades que permetin identificar la víctima de l’agressió i la seva família. El fiscal reclama per al processat 45 anys de presó i 10 més de llibertat vigilada.

"Vaig veure la noia i vaig trucar a urgències", va explicar el camioner. Ja s’estava fent de dia, però, al ser un dia de festa, el polígon estava desert. "No hi havia ningú", va recordar. El testimoni va trobar el cos seminú, amb la samarreta esquinçada i ajaguda cap al costat dret. "Hi havia molta sang", va precisar. L’home es va treure la jaqueta i l’hi va col·locar a sobre. Va anar a buscar un company que es trobava als voltants i aquest va posar a sobre de l’adolescent una altra jaqueta. "Tenia sang a les orelles", va recordar el conductor. La jove estava conscient, segons ell. "Li vaig dir: ‘Ara ve l’ambulància’. Ella deia: ‘No, no, no…’. No crec que m’escoltés. No podia mantenir una conversa".

Testimonis de la víctima

En la sessió d’ahir van declarar dos amics de la víctima: una jove que va anar amb ella a la discoteca Epic d’Igualada i un noi amb el qual va mantenir una relació. L’amiga, L., va relatar que aquell dia va quedar amb ella i una altra noia a les onze de la nit per anar al local d’oci. Dins de l’establiment, va detallar, ella i la víctima van tenir una discussió perquè havien acordat estar juntes i l’amiga se n’havia anat amb una altra persona. Això sí, van quedar que tornarien juntes a casa, a Vilanova i la Geltrú. La víctima, no obstant, no va aparèixer quan va anar a buscar les seves coses al vestidor. Va estar esperant una estona i li va trucar per telèfon. L’adolescent li va contestar i li va comentar que estava caminant cap a l’estació. L. es va dirigir també cap allà. Al tren, va intentar comunicar-s’hi de nou, però no va rebre resposta. La menor ja havia sigut violada i brutalment colpejada al cap.

Un altre amic de la víctima, M., va afirmar que la va veure a la discoteca. Eren les quatre o les cinc de la matinada. Els dos van decidir abandonar el local i dirigir-se a un lloc apartat, on, segons ell, van tenir relacions. Quan van acabar, ell se’n va anar a buscar el pare d’un amic que havia anat a la discoteca a recollir un grup. M. va creure que l’adolescent tornaria a casa seva amb les amigues. Després de l’agressió, la jove va ser ingressada a l’Hospital Sant Joan de Déu amb greus lesions a tot el cos.

L’acusat declara l’últim

Els magistrats van acceptar la petició de la defensa del processat perquè aquest declari l’últim, com està sent ja habitual en els últims anys en els judicis penals. Algunes de les acusacions han renunciat a alguns testimonis. La víctima havia de declarar ahir, però els togats la van eximir de fer-ho i es tindrà en compte com a prova preconstituïda la versió que va donar durant la investigació, en la qual va dir no recordar res per l’estat d’inconsciència en què va quedar a causa dels cops que li va clavar el seu assaltant.

L’últim informe de l’Oficina d’Atenció de la Víctima esgrimeix que l’adolescent encara pateix amnèsia i trastorn posttraumàtic. Les paraules de la víctima, ara major d’edat, només les han escoltat la fiscalia i els advocats, tant el defensor com els de l’acusació particular i popular. Aquesta part de la vista es va celebrar a porta tancada a fi de protegir la identitat de la jove.

Notícies relacionades

La nit en què van passar els fets, la víctima havia sortit de festa amb unes amigues i va acabar a la discoteca Epic. Cap a les quatre de la matinada, va abandonar el local i es va dirigir caminant a l’estació de tren d’aquella ciutat per tornar a Vilanova i la Geltrú, on resideix la seva mare.

No obstant, mai hi va arribar. Durant el trajecte va ser atacada, violada i agredida salvatgement. El fiscal relata amb detall que durant aproximadament 20 minuts, en una zona solitària i "òrfena" de testimonis, poc il·luminada i sense càmeres, l’acusat va colpejar "en diverses parts del cos" la jove i, "mentre la subjectava amb força", la va agredir sexualment "de manera brutal". La jove va ser trobada inconscient i seminua sobre les sis de la matinada pel camioner que va declarar ahir com a testimoni. Avui està prevista la declaració de 15 mossos d’esquadra.