Barcelona eliminarà els seus 10.000 pisos turístics el 2028

Collboni es proposa erradicar el parc d’aquí cinc anys, quan ho permetrà la regulació establerta per la Generalitat, que deixa en mans dels ajuntaments mantenir o no aquest tipus d’allotjament

Barcelona eliminarà els seus 10.000 pisos turístics el 2028
4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona té ara mateix 10.000 pisos turístics amb llicència i l’ajuntament vol que el 2028 no n’hi hagi cap. Que aquell any la figura del pis turístic desaparegui de la ciutat. Per fer-ho, recorrerà a la regulació aprovada per la Generalitat al respecte, que deixa en mans dels ajuntaments mantenir o no els seus pisos turístics, però obliga a esperar cinc anys per prendre la decisió. Segons aquesta regulació, el 2028, els consistoris que ho vulguin i que canviïn el seu planejament per concretar-lo, podran anul·lar les llicències de pis turístic vigents al seu municipi, que fins ara eren perpètues.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va comparèixer ahir per anunciar que la capital catalana té intenció d’aprofitar al màxim aquesta regulació, i que quan pugui procedirà a anul·lar les 10.000 llicències perquè aquests pisos passin al mercat de venda o lloguer i tornin de l’ús turístic al residencial, "que és el que mai haurien d’haver d’abandonat". "Serà com construir 10.000 noves vivendes", va afegir. L’anul·lació serà possible a finals del 2028, quan s’hauran complert cinc anys de la regulació autonòmica. Perquè el Govern català va preveure aquest període com un termini perquè els titulars de pisos turístics demanin el nou permís que s’encunyarà. Els ajuntaments tindran potestat per donar-lo o negar-lo. Qui no el rebi no podrà continuar llogant la seva vivenda com a pis turístic i la llicència quedarà extingida.

Nou mandat

La planificació anunciada per Collboni es concretarà en el pròxim mandat municipal, ja que s’acaba el 2027. De fet, la normativa autonòmica fixa un límit de 10 pisos turístics per cada 100 habitants, una xifra que permet a alguns governs locals fins i tot augmentar el nombre pisos turístics. Amb aquest límit, Barcelona podria permetre fins a 160.000 pisos turístics. Però també reduir-los a zero, com va anunciar Collboni.

Vistes les postures dels principals partits polítics que tenen alguna cosa a fer a Barcelona, tot indica que coincideixen en la necessitat de no ampliar el parc de pisos turístics i de reduir-lo, ja que consideren que perjudiquen l’accés a la vivenda en una ciutat on ara és molt complicat fer-ho. Per aquest motiu sembla poc probable que un hipotètic nou govern reverteixi aquesta situació d’aquí uns anys i aposti per multiplicar els pisos turístics.

Collboni, que va recordar que a Barcelona en els últims 10 anys el lloguer ha pujat un 68% i la venda, un 38%, va formular l’anunci del futur final d’aquest tipus de vivenda en una compareixença amb la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, amb els quals també va informar dels canvis que el govern vol introduir en la mesura del 30% de vivenda protegida, i va inscriure els dos aspectes en el que va anomenar Pla Viure, una mena de segon capítol després del Pla Endreça.

Bonet va explicar que en la revisió del PEUAT, la regulació hotelera, que ara contempla la possibilitat d’obrir hotels en algunes zones de la ciutat però no concedir més llicències turístiques, es procedirà a iniciar els treballs per eliminar els pisos turístics. La revisió s’ha d’iniciar el 2025. L’oposició va reflexionar sobre l’anunci de l’alcalde. Per Barcelona en Comú, l’extinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, va mostrar dues inquietuds. Primera, que els pisos turístics passin a ser lloguers de temporada o apartaments de luxe. I segona: "Ens preocupa la tranquil·litat per respondre a un problema urgent. L’any 2028 queda molt lluny per als veïns que estan sent expulsats avui de la ciutat".

Per Junts, Damià Calvet, va qualificar com a "improvisat i ideològic" l’anunci de l’erradicació dels pisos turístics. El regidor va advertir que la meitat dels 10.000 pisos turístics "no operen", de manera que res indica que es destinin al lloguer o a la venda. El popular Daniel Sirera va acusar Collboni d’intentar resoldre el problema de la vivenda a Barcelona al crit d’"expropiï’s".

Quant a ERC, la seva presidenta en el consistori, Elisenda Alamany, va recordar en un missatge a la xarxa social X que va ser el Govern de Pere Aragonès el que va posar en marxa el decret de pisos turístics que permet a Collboni anunciar que els erradicarà. De fet, es preveia que Alamany hagués comparegut amb Collboni ahir si la militància republicana hagués validat el preacord d’ERC amb el PSC per compartir govern, però no va ser possible al suspendre’s el congrés extraordinari per excés d’aforament.

Notícies relacionades

Apartur: "Cortina de fum"

Apartur, l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, va reaccionar a l’anunci mitjançant un comunicat en el qual el va acusar de "fer una crida perquè la ciutat s’ompli de pisos turístics il·legals". Segons la patronal, les regulacions executades anteriorment han tingut aquest efecte. "Amb la desaparició dels pisos turístics es perdrà el turisme familiar, el client principal d’aquesta mena d’allotjament", assegura l’associació, que recorda que els pisos turístics suposen el 0,77% de les vivendes que hi ha a la ciutat, de manera que considera que l’anunci de Collboni és "una cortina de fum pel seu fracàs en política de vivenda i que el consistori ara repercuteix expropiant els petits propietaris que amb la seva activitat econòmica donen feina a uns 5.000 treballadors a Barcelona".