El ‘dream team’ de l’IE la Mina

L’equip d’alevins creat per un mestre de l’institut-escola contra l’absentisme va guanyar el campionat de Catalunya després d’imposar-se 4-3 al Barça Escola. «Per a tot l’equip és un honor representar el barri», afirmen els jugadors.

El ‘dream team’ de l’IE la Mina
3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Als seus 12 anys, Javi Heredia explica amb veu dolça i un més que notable català l’emoció que senten després de guanyar dissabte la final del campionat de Catalunya de futbol sala ni més ni menys que contra el Barça Escola. "Va ser un partit molt difícil, ens va costar moltíssim, però vam saber aguantar i treballar com a equip i vam guanyar 4-3", explica aquest jove alumne de sisè de primària de l’IE La Mina, un dels set jugadors del sorprenent equip de l’escola. "Quan l’àrbitre va xiular el final del partit ens vam posar molt contents i vam començar a cantar ‘¡campions!’ d’alegria, però primer vam saludar i vam voler donar l’enhorabona al Barça, perquè cal saber jugar, perdre i guanyar, i el primer és el companyerisme", prossegueix el petit, tan bon orador com jugador.

Relata la seva experiència després de l’emocionant passadís que els va dedicar tot el centre dilluns passat. "No pensava que arribaríem tan lluny; per a tot l’equip és un honor representar el barri i que tothom sàpiga que l’equip de futbol sala de l’IE La Mina ha guanyat el campionat de Catalunya i que per ser gitano o marroquí no ets pitjor ni millor que ningú", diu el petit futbolista.

Genaro Llagaria és l’orgullós tutor del Javi, a més del seu entrenador de futbol sala. Entregat mestre de l’IE La Mina des de fa sis anys, va formar l’equip "principalment per millorar l’assistència dels nens i les nenes a l’escola; per fomentar uns hàbits saludables i que els alumnes que volguessin jugar no passessin tant temps al carrer i poguessin fer l’activitat fora de l’horari escolar".

Entrenen dos dies a la setmana i els partits es juguen els divendres a la tarda, així que ocupen tres tardes de la setmana. "Aquest curs hem fet un equip aleví amb set nens i hem tingut la sort de jugar la final contra el Barça Escola, una experiència meravellosa per als nostres nens", assenyala el mestre, que així mateix confessa que, "amb el caràcter del barri, sabíem que teníem la nostra oportunitat si jugàvem com sabíem i posant-li totes les ganes".

Guanyar una final al Barça és guanyar una final al Barça i les coses bones agraden a tothom, però sobra dir que en aquesta història la victòria de dissabte és només la llaminera anècdota. El gran èxit de l’equip, possible només gràcies a l’èpica implicació dels docents –el Genaro entrena els nens tres tardes per setmana després de portar la seva tutoria– va arribar ja abans de jugar el partit: aconseguint omplir un autobús un dissabte al matí per passar el dia a Tortosa, amb els jugadors, les seves famílies i els seus mestres (Marta del Campo, la directora de l’escola, els va fer de reportera durant tot el dia, immortalitzant cada partit).

El reflex més bonic

"Aquest és el reflex més bonic i més sentit del que som l’institut-escola, que realment som una gran família. Em sento molt orgullós de formar part d’aquesta escola i d’aquest equip; és una experiència meravellosa poder compartir temps amb aquests nens i les seves famílies fora de l’horari escolar", continua explicant el Genaro, que afegeix que "són famílies molt agraïdes: si els dones una mica i veuen que et preocupes pels seus fills, t’ho donen tot".

El mestre i la directora coincideixen que, per a l’escola, "el més important és l’actitud i el bon comportament" que els nens i les famílies tenen cada partit". "Normalment rebem felicitacions, i, abans de guanyar la lliga, hem rebut el premi als valors, per a nosaltres el millor de tots", apunten.

Notícies relacionades

Abans d’arribar a la final amb el Barça van guanyar la lliga dels centres del Consell Esportiu del Barcelonès Nord. Va ser una primera victòria ja molt important: no van perdre un sol partit sent un dels consells esportius més forts, ja que van competir contra clubs de Santa Coloma i Badalona, el bressol del futbol sala català.

A ulls de la directora, el fet de guanyar el Barça també ha sigut molt important per a ells perquè "no es pot comparar l’entorn on han de viure els nens d’aquest equip amb el que viuen els nostres, un equip de la Mina amb nens gitanos molt treballadors i lluitadors: per això han guanyat", diu Del Campo, emocionada per l’esforç dels alumnes i pel compromís i l’entusiasme de l’entrenador, "un mestre amb moltes ganes de millorar la vida dels nens" i que fa una feina "extraordinària" a l’escola. Molt més que guanyar el Barça.