Els oceans encadenen gairebé 500 dies de rècord de temperatures

Fa tres anys que el Mediterrani registra entre 150 i 200 dies d’onada de calor a les seves aigües, en comparació amb els entre 10 i 30 habituals en la dècada dels anys 80.

Els oceans encadenen gairebé 500 dies de rècord de temperatures
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Tots i cada un dels dies des del 17 de març de l’any passat fins ara, la temperatura global dels oceans ha marcat una xifra rècord. Segons indiquen els registres, en aquests moments els oceans del planeta encadenen una ratxa de gairebé 500 dies seguits de temperatures excepcionalment altes i de successius rècords de calor. Per primera vegada des que existeixen registres, a més, els termòmetres marins han marcat temperatures per sobre dels 21 graus durant 100 dies seguits. Es tracta de xifres fins ara inèdites que, a mesura que avança la crisi climàtica, s’estan convertint en una preocupant nova normalitat. "Mai s’havien registrat xifres tan elevades i molt menys durant tant temps. Estem davant una situació inèdita", diu Francisco Pastor Guzmán, de l’àrea de Meteorologia i Climatologia del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

A finals de febrer, la temperatura mitjana dels oceans del planeta va arribar a la xifra més alta mai registrada: 21,2 graus centígrads. Aquesta marca, que al seu dia va semblar inèdita, es va mantenir durant gairebé una setmana a principis de març i després es va tornar a registrar durant uns quants dies més a finals d’abril. En total, segons assenyalen els registres de la plataforma Climate Reanalyzer, ja s’ha arribat a aquest rècord en 20 dies aquest any. Durant el primer semestre de l’any, la temperatura mitjana dels mars del globus ha oscil·lat al voltant dels 21 graus, que suposa un grau més respecte als valors mitjans registrats des dels anys 80 fins ara.

La situació es repeteix pràcticament igual, però amb valors encara més extrems, a l’Atlàntic Nord. En aquestes aigües també s’està vivint una llarga ratxa de rècords continus de temperatura. Des de març de l’any passat, cada dia s’hi ha registrat la xifra més alta mai observada per a la seva època. Entre agost i setembre es van superar, per primera vegada des que existeixen registres, els 25 graus de mitjana de temperatura de les aigües i es va establir el rècord absolut en 25,4 graus. Els valors observats aquest any són encara més elevats que els de l’any anterior i, segons els registres, tot apunta que seguiran en augment de cara als pròxims mesos. Aquestes xifres, tot i que a priori es puguin veure aparentment llunyanes, també s’estan reflectint a les costes espanyoles, concretament al Mediterrani. Segons explica Pastor Guzmán, "fa almenys 40 anys que s’observa un augment constant de la temperatura superficial de les aigües del Mediterrani, però el que ha passat en els últims tres anys implica un salt molt abrupte i sense precedents".

Espècies afectades

Notícies relacionades

Des del 2021 fins ara, els registres constaten un augment exponencial de les temperatures en aquesta zona i de rècords de calor sense precedents. Ja fa tres anys que la quantitat de dies en què es registren valors que corresponen a l’onada de calor marina és d’entre 150 i 200, en comparació amb els entre 10 i 30 que eren habituals als anys 80. També s’han registrat per primera vegada temperatures de més de 30 graus en diversos punts de les costes mediterrànies.

L’augment de la calor als oceans no únicament es reflecteix en els termòmetres, sinó que, segons adverteixen els experts, també té múltiples impactes tant en els ecosistemes marins com en el clima terrestre. Per aquest motiu, ja fa anys que els biòlegs adverteixen que aquests fenòmens estan causant episodis de mortalitat massiva d’espècies.

Temes:

Calor