Llums i ombres del veto als pisos turístics a Nova York

La ‘local law 18’, coneguda popularment com ‘el veto a Airbnb’, va limitar de manera draconiana el lloguer turístic per a curtes estades a la Gran Poma. Una decisió controvertida que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, lloava fa unes setmanes com una «decisió valenta».

Un grup de turistes es fa un ‘selfie’ al pont de Brooklyn de Nova York, ahir.  | ADAM GRAY / AFP

Un grup de turistes es fa un ‘selfie’ al pont de Brooklyn de Nova York, ahir. | ADAM GRAY / AFP

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El setembre de l’any passat va entrar en vigor a Nova York la mesura més contundent adoptada en una gran ciutat dels Estats Units per mirar de posar límit als pisos turístics. La local law 18, coneguda popularment com el veto a Airbnb, va limitar de manera draconiana el lloguer turístic per a curtes estades a la Gran Poma. I més de 10 mesos després de posar-se en marxa, el pas que va fer Nova York i que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, lloava fa unes setmanes com una "decisió valenta", manté llums i ombres i, com des del principi, defensors i detractors.

La normativa novaiorquesa obliga els que vulguin oferir espais de lloguer per menys de 30 dies (abans ja era il·legal però poques vegades estava perseguit per la llei) a registrar-se. Imposa, a més, condicions que limiten el seu atractiu turístic tant en oferta com en demanda. L’amfitrió, per exemple, està obligat a estar a la vivenda i compartir-la amb els visitants, que no poden ser més de dos, de manera que s’elimina de l’equació l’opció per a famílies de més de dos membres.

L’impacte de la llei ha sigut evident en el sector turístic d’una ciutat que espera 65 milions de visitants aquest any. El nombre d’espais que s’anuncien per a estades curtes a Airbnb i en altres plataformes especialitzades a Nova York ha caigut dràsticament. S’ha disparat la demanda hotelera i ha augmentat el preu de les habitacions d’hotel (tot i que altres factors han influït en aquestes pujades, com l’ús de 16.500 habitacions per acollir immigrants).

Ha aflorat, a més, una espècie de mercat negre i les ofertes ara es troben en llocs com Facebook Market, Instagram, Craigslist i Housfy. El lloguer turístic continua sent il·legal i els amfitrions que l’ofereixen enfronten la possibilitat de ser multats.

Una altra de les conseqüències de l’aplicació de la llei és que s’han disparat els pisos turístics en oferta a Airbnb a la veïna Nova Jersey, especialment en localitats com Jersey City, Hoboken i Weehawken, que tenen bona comunicació de transport amb Nova York. Aquest mercat, segons la companyia de dades AirDNA, és el que més creixement ha experimentat a la plataforma als EUA, més del doble.

El creixement de Nova Jersey serveix també per exemplificar l’impacte que tenen els pisos turístics en el mercat immobiliari, com constata el Daniel (nom fictici d’una persona que prefereix no fer servir el real perquè continua fent negocis amb pisos turístics al marge de la llei). A un dels seus socis que llogava a Nova Jersey per 4.000 dòlars al mes un pis de set dormitoris per oferir les habitacions als turistes, li han incrementat el lloguer un 25%. "Aquestes zones de Nova Jersey ara s’estan gentrificant", explica l’home.

L’impacte ene l mercat immobiliari no és tan fàcil d’analitzar. Nova York realitza només cada tres anys l’anàlisi de vivenda disponible i el pròxim no es publicarà fins a principis del 2027. Però, segons una anàlisi publicada al gener per la companyia immobiliària Douglass Elliman, a Manhattan i a Brooklyn, dos dels barris que eren més populars amb Airbnb, va baixar el preu del lloguer un cop va entrar en marxa el veto.

Multes de 1.500 dòlars

Hi ha altres casos, com el de la ciutat californiana d’Irvine, on s’ha ratificat que sí que existeix benefici. Allà el veto a lloguers turístics en àrees residencials va entrar en vigor el 2019 i imposava multes de 1.500 dòlars al dia per cada dia que durés l’estada. Van haver de passar mesos per començar a veure una baixada sostinguda en els preu del lloguer. I, segons un estudi publicat per tres acadèmics a Real Estate Economics, en aproximadament dos anys es va detectar un descens del preu de lloguer en tota la ciutat d’un 3% de mitjana. El descens va ser més pronunciat en les unitats de lloguer més similars a les que s’oferien a Airbnb i a les àrees geogràfiques on la plataforma tenia més ofertes abans del veto.

Notícies relacionades

Airbnb, com era previsible, diu que la normativa novaiorquesa no ha funcionat. Al gener, quatre mesos després que entrés en vigor, l’empresa va emetre un comunicat on assegurava que no s’havia registrat cap baixada significativa en el preu de lloguer ni un increment en l’inventari d’apartaments disponibles. Van apuntar també als preus rècord al qual han arribat les habitacions d’hotel i a la mudança d’activitat de lloguers de curt termini als llocs no regulats.

El conseller delegat d’Airbnb, Brian Chesky, va assegurar així mateix que l’exemple novaiorquès havia de servir com a "advertència" per a altres ciutats. Per a Barcelona, no obstant, ha servit d’inspiració.