Augmenta l’interès per veure’ls

El Govern considera que hi ha marge per impulsar les visites a la natura, tot i que el turisme d’ossos segueix lluny de desenvolupar-se al Pirineu.

El oso, uno de los animales que se verán en su hábitat natural en el zoo virtual.

El oso, uno de los animales que se verán en su hábitat natural en el zoo virtual. / Meta Park

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

"La presència d’ossos foragitarà el turisme", van pronosticar entitats i sindicats com Revolta Pagesa, Unió de Pagesos i ASAJA durant la seva protesta recent per l’augment de la població d’aquests animals a les comarques pirinenques. En canvi, la Generalitat defensa el contrari. "Amb el temps veurem l’os com un emblema de les nostres muntanyes, i això obre la porta a impulsar un turisme de natura", suggereix Marc Vilahur, director de Polítiques Ambientals del Departament d’Acció Climàtica.

Cada any, milers de visitants van fina a Somiedo (Astúries), per exemple, per poder observar aquests animals en llibertat. Avui dia, Catalunya és lluny d’arribar a les cotes d’interès de Somiedo o d’altres llocs d’Europa com Romania o Eslovènia. Però el nombre de curiosos que s’acosten al Pallars Sobirà o a la Vall d’Aran amb la intenció de veure un os bru ha augmentat.

Marc Alonso, membre de la Fundació Os Bru i de Depana, surt sempre de casa carregat amb els prismàtics i el telescopi. Té controlats alguns dels ossos de la Vall d’Aran i es dedica a fer llargues esperes per estudiar-ne el comportament. Condueix durant hores a través de camins inaccessibles i aposta per les observacions respectuoses, sempre des del pendent contrari de la muntanya on es troben els plantígrads que segueix.

Diferències de gestió

Els últims mesos ha percebut l’increment de visitants interessats en l’os. "Estem lluny que l’os sigui una atracció turística, però cada cop hi ha més gent que busca ossos", diu. I això, segons la seva opinió, s’ha de regular a temps: "Aquesta gent, sense mala intenció, per desconeixement, pot arribar a posar-se on no toca i l’Administració competent, en aquest cas el Conselh Generau d’Aran, s’hauria d’encarregar de gestionar-ho".

Notícies relacionades

Alonso no entén per què a la Vall d’Aran no es difon la presència de l’os amb cartells i amb uns preceptes que n’assegurin la preservació: "Si no són capaços de fer-ho, que tornin les competències." "Al Pallars Sobirà, en canvi, sí que hi ha una mica més d’intervenció de la Generalitat", considera. "Però si es vol fomentar un turisme d’ossos respectuós amb l’entorn, cal organitzar-ho a temps, abans que es passi de la ratlla", afegeix.

Vilahur no veu malament aquesta via, però afirma que encara queda molt camí per fer. Per ara, la prioritat de la Generalitat és la prevenció per evitar conflictes entre la ramaderia i els ossos, ara que la població comença a explorar nous territoris.

Temes:

Animals Govern