Sanitat activa un pla contra les malalties que contagien les paparres

Migrantes de la India se reúnen frente al Aeropuerto Internacional de Managua después de llegar a Nicaragua para continuar su viaje a los Estados Unidos.

Migrantes de la India se reúnen frente al Aeropuerto Internacional de Managua después de llegar a Nicaragua para continuar su viaje a los Estados Unidos. / Reuters / Stringer

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’augment de les temperatures per l’escalfament globali per altres factors de tipus ecològic i biològic, han provocat un "augment exponencial" de les poblacions de paparres, que no només poden provocar molestes picades, sinó transmetre malalties. Per mirar de mitigar el problema, el Ministeri de Sanitat ha decidit incloure en el pla de prevenció, vigilància i control de les malalties transmeses per vectors, que són aquelles infeccions propagades per insectes, un capítol específic de mesures destinades a mitigar els efectes de les picades de paparra en la salut.

Aquests insectes poden transmetre diverses malalties, tant als humans com als animals, però a Sanitat li preocupen especialment dues: la febre hemorràgica Crimea-Congo i la malaltia de Lyme. La primera es va detectar per primer cop a Espanya el 2016 i des d’aleshores se n’han diagnosticats 15 casos greus: 14 persones infectades per la picada d’una paparra i un per transmissió interna en un hospital. Tres han mort. Afortunadament, la febre hemorràgica Crimea-Congo acostuma a causar quadros de símptomes lleus que no es detecten, però quan produeix quadros greus la mortalitat oscil·la entre un 20% i un 40%.

Notícies relacionades

Malaltia més comuna

La malaltia de Lyme és més freqüent. Es calcula una incidència de tres casos per cada milió d’habitants. També produeix símptomes lleus, però pot causar invalidesa o problemes de mobilitat a llarg termini. La paparra que pot contagiar Lyme es concentra al nord d’Espanya, però es vigila molt en tot el país davant la possibilitat que es pugui estendre. No totes les paparres transmeten malalties, però Sanitat ha decidit incloure aquesta espècie en el pla amb l’objectiu d’incrementar els controls i les mesures preventives.