Altes temperatures i humitat disparen les infeccions de la pell

Afeccions com impetigen, mol·luscos, berrugues, fol·liculitis, tinya o candidiasi són els principals motius de les consultes als dermatòlegs durant els mesos d’estiu.

Altes temperatures i humitat disparen les infeccions de la pell
4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les infeccions de la pell augmenten de manera significativa durant l’estiu. La seva incidència està directament relacionada amb les altes temperatures, que comporten un augment de la humitat, fet que al seu torn afavoreix que hi hagi més bacteris. Per exemple, les infeccions causades pel bacteri Staphylococcus aureus, la principal causa de l’impetigen (crostes o úlceres que es generen en les extremitats, cara i sobretot boca), augmenten en els infants entre un 3,36% i un 5,5% els mesos de més calor.

"A l’estiu hi ha diversos factors –més sudoració, exposició solar, més activitats a l’aire lliure, picades d’insectes, més humitat, banys en piscines, platges o llacs– que poden causar un augment de les infeccions cutànies", assegura la dermatòloga de l’Hospital Vall d’Hebron Maria Ubals. Les infeccions de pell que a continuació es detallen tenen a veure amb el "tipus de clima" del Mediterrani.

Ubals les divideix bàsicament en tres grups: les víriques, les bacterianes i les fúngiques. Les víriques, com l’herpes labial o simple, es reactiven amb el sol i per això són "molt freqüents amb l’augment de l’exposició solar". També apareixen els mol·luscos (una espècie de granits causats per un poxvirus, habituals en extremitats i mans) i les berrugues (produïdes pel virus del papil·loma) a la pell, sobretot en infants. "Com que portem menys roba i hi ha més contacte pell amb pell, es produeixen més contagis de les esmentades infeccions", assenyala aquesta dermatòloga.

Quant a les infeccions bacterianes, l’impetigen és una de les més comunes. Està causat pels bacteris Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes i consisteix en unes crostes o úlceres que es generen en extremitats, cara i boca. "És més habitual en nens", apunta Ubals. A l’estiu, a causa que es realitzen més activitats a l’aire lliure (afegit a la calor i als banys), les ferides poden "sobreinfectar"-se. Passa una cosa semblant amb les picades de mosquits o puces.

Eixugar-se bé

Una altra infecció bacteriana és la fol·liculitis, una afecció comuna de la pell que es produeix quan els fol·licles pilosos (la part de la pell a la qual neix el borrissol) s’obstrueixen i s’inflamen. "Són com unes pústules que passen sobretot a l’estiu perquè suem més i perquè portem roba ajustada que dificulta la transpiració", afegeix Ubals, que a més posa el focus en una infecció bacteriana que sí que pot arribar a ser "greu": la cel·lulitis infecciosa. "És una infecció del teixit profund de la pell molt dolorosa i pot arribar a ser greu. Normalment comença a través d’una petita ferida o una infecció fúngica, com un peu d’atleta. A través d’una porta d’entrada s’infecta la pell fins al derma més profund", assenyalant. Requereix l’administració ràpida d’antibiòtic oral. Quant a les infeccions fúngiques, destaquen les tinyes, el peu d’atleta o les candidiasis, que augmenten les seves manifestacions clíniques en ambients càlids i humits.

Anna López, dermatòloga de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), assenyala que les infeccions de la pell venen afavorides per la humitat, on bacteris i fongs campen al seu aire. "En infants, la més comuna és l’impetigen. I en adults, la candidiasi", explica. En els infants, diu, es produeix l’impetigen "per no eixugar-se bé, rascar-se i passar-se la infecció d’un costat a un altre". "Cal eixugar-se bé, sobretot. No pots evitar suar, però sí portar roba molla", explica López.

Així per exemple són molt freqüents els fongs als peus. La popular infecció fúngica peu d’atleta no és més que "tinya dels peus". "Està –prossegueix López– present durant tot l’any, però més freqüent a l’estiu". Aquesta dermatòloga també assenyala que, en les persones amb obesitat són freqüents les càndides als plecs de la pell. "A l’estiu la suor es multiplica i és molt freqüent que la gent amb sobrepès et consulti per això. Els donem pólvores secants perquè no s’acumuli la suor i els bacteris i fongs no creixin més del compte", diu. Aquest tipus d’infeccions de la pell, que solen ser "superficials", acostumen a tractar-se amb una pomada antibacteriana o un antibiòtic.

López posa el focus a més en un altre fong de la pell que sol sortir amb l’augment de les temperatures: la pitiriasi (o tinya) versicolor. "És un fong que tots tenim a la pell. Són unes taques blanques a la pell, sobretot en gent jove, que surten quan fa calor i suem. Són exclusives de l’estiu i surten a l’esquena, al pit i les espatlles, i no es contagien", diu.

Notícies relacionades

Com Ubals, López destaca que un altre clàssic de l’estiu són "les picades dels bitxos". "És superfreqüent que la gent vingui al metge per picades de mosquits. Hi ha persones que tenen molta reacció, fins i tot butllofes, i pot espantar. De vegades tenen fins a 50 picades alhora i venen perquè els indiquis cremes i els confirmis el diagnòstic", afirma la dermatòloga de Sant Pau.

La doctora Ubals recomana, per evitar aquestes infeccions, mantenir una bona higiene personal i, sobretot, canviar ràpidament la roba una vegada aquesta s’humiteja. "Si et fas ferides, intenta netejar-les al més aviat possible, cobrir-les perquè no se sobreinfectin i evita banyar-te en piscines o llacs fins que s’hagin curat. I els que tinguin berrugues o mol·luscos, que no comparteixin tovalloles o objectes personals", acaba indicant.