CRISI HÍDRICA A CATALUNYA

310 municipis de BCN rebran ajudes per reparar fuites d’aigua

Les obres faran que s’estalviïn 12,5 hm3 a l’any, l’equivalent a l’embassament de Siurana

Les subvencions atorgades per la Diputació, que ascendeixen a un total de 100 milions d’euros, se sumen a les partides que ja ha donat la Generalitat per arreglar les xarxes d’aigua.

310 municipis de BCN rebran ajudes per reparar fuites d’aigua
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Un nou paquet d’ajudes arribarà als ajuntaments de la Diputació de Barcelona perquè puguin arreglar les xarxes d’aigua dels seus municipis. Els pitjors moments de la crisi hídrica viscuda a Catalunya han quedat enrere. Però aquesta sequera ha posat en evidència el mal estat de moltes de les xarxes d’aigua municipals. Les fuites constants, les canonades antigues i la poca eficiència crònica són els problemes més recurrents, sobretot en localitats de menys de 20.000 habitants.

Com que els ajuntaments d’aquest tipus solen disposar de baixos pressupostos, sovint no tenen la capacitat econòmica per afrontar els costos de la reparació de les xarxes d’aigua. Fins ara, aquesta assignatura pendent no havia sigut una urgència dels governs locals. No obstant, l’obligació de complir les restriccions en l’ús de l’aigua imposades pel Govern de la Generalitat ha canviat l’ordre de les prioritats.

Durant els últims mesos, centenars d’alcaldes, preocupats perquè no aconseguien satisfer les exigències de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), van reclamar suport per poder tirar endavant obres de reparació. El Govern, després de mesos de retard, va donar ajudes que, en total, ascendeixen als 128 milions d’euros per a 707 municipis. Malgrat aquesta suma de diners, molts consistoris encara es veuen abocats a sufragar part de les obres, fins i tot havent rebut les subvencions de la Generalitat.

Subvencions compatibles

Per aquesta raó, la Diputació de Barcelona ha decidit aprovar un programa de millora de les xarxes de proveïment d’aigua en baixa (és a dir, les canonades municipals que subministren l’aigua a les llars). En total, 310 municipis (tots els de la Diputació menys la ciutat de Barcelona) rebran com a mínim 100.000 euros cada un, tot i que la xifra varia en funció de les necessitats. En alguns casos, com a Manresa, Sant Fruitós de Bages, Súria, Santpedor, la Torre de Claramunt, Santa Margarida de Montbui, Piera i Vilanova del Camí, se’ls atorgarà més de 500.000 euros.

"És un gran dia, aquest és un dels programes més grans aprovats per la Diputació", va celebrar Sergi Vallès, responsable de l’àrea d’infraestructures. "El problema de la baixa eficiència segueix i hem de posar els mitjans necessaris per recolzar els ajuntaments, sempre mal finançats", va afegir.

Obres a la tardor

Tenint en compte la quantitat de diners que aportaran tant la Generalitat com la Diputació de Barcelona, a partir de la tardor, és probable que la majoria de municipis de Catalunya, sobretot els de la província de Barcelona, obrin els seus carrers i comencin a fa obres per millorar la xarxa de canonades i dipòsits.

Notícies relacionades

La presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, va detallar que amb les obres es podran estalviar 12,5 hectòmetres cúbics cada any. Aquesta quantitat equival al que cap a l’embassament de Siurana. "Les ajudes se centraran en les xarxes en baixa, que són de competència municipal, i seran un complement pensat perquè es puguin pagar projectes concrets que reben també un suport per part de l’ACA", va afegir Moret.

"Aquests 100 milions són molt importants. La Diputació respon així, posant els diners al carrer, perquè els ajuntaments puguin costejar les reparacions", va concretar. Marc Serra, responsable de l’àrea d’Acció Climàtica, també va reivindicar aquesta mesura: "La sequera ha convertit aquest assumpte en una urgència i per aquesta raó hem arribat a un acord perquè els diners arribin als municipis que els necessiten".