Campanya del Govern

La polèmica pel cartell i la normativa LGTBI marquen la gran festa de Madrid

El coordinador de l’Orgull advoca perquè l’ajuntament treballi amb els col·lectius perquè el 2025 se’n faci un que acontenti tothom

La polèmica pel cartell i la normativa LGTBI marquen la gran festa de Madrid
4
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

Madrid acull a partir d’avui fins al diumenge 7 de juliol el MADO, "la gran festa de l’Orgull LGTBIQ+". La ciutat, assegura l’organització, és "una porta oberta a la diversitat", malgrat que no tots ni totes les responsables entenguin de la mateixa manera el que aquest terme significa, com ha quedat clar aquesta setmana durant la seva presentació. Davant José Fernández, delegat de Polítiques Socials, Família i Igualtat de l’Ajuntament de Madrid, persones convidades i organitzadores han tret a la palestra algunes de les polèmiques d’aquests dies, com el controvertit cartell amb "condons, talons i confeti" o el recurs del Govern davant el Tribunal Constitucional de la normativa trans i LGTBI de la Comunitat de Madrid.

Uge Sangil, presidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (FELGTBI+), va retreure a un absent alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, no haver firmat la Declaració de Sevilla de lluita contra el VIH/sida, que marca que la comunitat i les organitzacions socials tenen la veu en la prevenció d’aquest virus. "Però després sí que es vanta de posar un condó en un cartell", va exposar, després de celebrar que tant el Ministeri d’Igualtat com el Defensor del Poble hagin portat al Tribunal Constitucional "les retallades [en matèria de drets] de les dues lleis LGTBI que ha fet l’Assemblea de Madrid.

La polèmica pel cartell no cessa. Per això el coordinador de l’Orgull de Madrid, Juan Carlos Alonso, advoca perquè l’ajuntament treballi juntament amb els col·lectius i organitzadors de l’Orgull perquè el 2025 se’n faci un en què tot el col·lectiu s’hi senti "representat". Perquè, i com a reflexió personal, va recordar: "Som les persones".

"Els estereotips, els talons, els confetis i la festa, preconcebuts en nosaltres, nosaltres i nosaltris, mostra una visió molt esbiaixada de les milions de persones que formem el col·lectiu, i que no sempre és llum i focus. Hi ha vegades que costa molt. Massa", va dir, recordant l’"esforç sobrehumà" que fan moltes i molts "per arribar fins aquí". També a tota aquella gent que se sent sola o que arrossega problemes de salut mental per les dificultats a què s’enfronten.

Crítiques de l’oposició

Així mateix, hi ha hagut crítiques al cartell per part de l’oposició madrilenya. Reyes Maroto, portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Madrid, va agrair a les associacions que fan possible el MADO i va cridar a la protesta contra un rètol que, segons la seva opinió, "suposa una humiliació al col·lectiu LGTBI" reduint-lo a "estigmes i clixés superats des de fa molt temps".

Un dia després que l’alcalde de Madrid digués que "l’Orgull va néixer sota el mandat de l’alcalde José María Álvarez del Manzano (1991-2003)", va créixer "amb Alberto Ruiz-Gallardón (2003-2011)", o que "el WorldPride el va portar Ana Botella (2011-2015) a la Comunitat de Madrid", Rita Maestre, portaveu del grup municipal Més Madrid, i una altra de les convidades a la presentació, va ironitzar amb això que "aquesta celebració es faci gràcies al Partit Popular".

"Cal recordar-li que l’Orgull a Madrid, a Espanya i arreu del món, no és de cap partit, menys encara del PP: és la conseqüència de la lluita de milers de persones i de molts col·lectius que en aquesta ciutat, primer en clandestinitat i, després, fent front a molts obstacles administratius i que tota mena de governs els han anat posant any a any" va recalcar davant la premsa, recordant, per exemple, el recurs davant el Constitucional que va presentar el partit d’Almeida o el vot en contra a la llei trans.

També Ronny de la Cruz, president del COGAM (Col·lectiu LGTBI+ de Madrid), va invocar la primera manifestació de l’Orgull a Madrid, el 1979. "I allà no va ser amb [José María Álvarez del] Manzano. Ja hi érem abans i hi continuarem estant". José Fernández, delegat de Polítiques Socials, Família i Igualtat de l’ajuntament –patrocinador institucional–, va recalcar que "Madrid és una ciutat lliure, d’acollida i oberta".

‘Igual de diferents’

Amb motiu del Dia de l’Orgull, la Generalitat ha llançat una campanya en la qual reivindica el dret a viure la diversitat LGTBI amb llibertat. Titulada ‘Igual de diferents’, la campanya té l’objectiu de reivindicar que «siguis com siguis i vinguis d’on vinguis, has de poder viure lliurement».

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, van presidir ahir a l’Espluga de Francolí l’acte institucional amb motiu del Dia de l’Orgull. Tots dos van remarcar la importància de tenir una Catalunya «desacomplexadament orgullosa de si mateixa, en la qual ningú ha de marxar del seu lloc d’origen o residència per viure plenament la seva orientació sexual o identitat de gènere».

Avui, el Govern i l’Ajuntament de Barcelona desplegaran de forma simultània la bandera del col·lectiu LGBTI+ als seus respectius balcons de la plaça de Sant Jaume.