Un robot analitza en temps real la qualitat de l’aigua de Sau

L’embassament es troba avui al 44% de capacitat, una situació molt diferent de la de mesos enrere, quan va arribar a baixar fins a l’1%.

Un robot analitza en temps real la qualitat de l’aigua de Sau
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’equilibri entre els embassaments de Sau i Susqueda és un joc molt precís. És necessari conèixer gairebé diàriament la qualitat de l’aigua de Sau per saber quin és el millor moment per alliberar aigua a Susqueda i estalviar tractaments per al seu consum. Fins ara, aquestes anàlisis es feien de manera manual i això implicava un equip de persones que no sempre podia arribar on volien, ja que en plena sequera el nivell d’aigua és tan baix que no s’hi pot accedir.

Ara, per facilitar-ne l’obtenció, la Generalitat ha posat a prova un robot aquàtic. Es tracta d’un dispositiu autònom que només necessita l’assistència de dues persones. Una espècie de llanxa que permet fer una foto de la qualitat de l’aigua en temps real i des de qualsevol punt del pantà.

Ús d’intel·ligència artificial

Notícies relacionades

L’embassament de Sau es troba avui al 44% de la seva capacitat, una situació molt diferent que la de mesos enrere quan va baixar fins a l’1%. Tot i així, des de l’Agència Catalana de l’Aigua adverteixen que és important mantenir la prudència, ja que l’escenari podria canviar si deixa de ploure durant mesos. Durant els pròxims dies, ja es pot traslladar aigua de Sau cap a Susqueda, l’altre pantà en el curs del riu Ter. Aquest robot permetrà decidir millor quan és ideal enviar aigua de Sau cap a l’altre pantà i quan no, sempre pensant a mantenir la qualitat de l’aigua.

Aquest aparell, en forma de llanxa de dos mòduls, es mou de manera autònoma i pot mostrejar diversos punts de l’embassament. També permetrà dibuixar mapes de l’interior del pantà i actualitzar-ne la batimetria. A més, també s’ha realitzat una prova amb l’ús de la intel·ligència artificial per predir les inundacions al llarg del riu Tordera.

Temes:

Intel