Educació

València aprova la llei que redueix la presència del català a l’escola

La norma liquida el model de repartiment d’hores i matèries impartides en castellà, català i anglès, i suposa la tornada al model d’elecció de línies de la llengua base.

València aprova la llei que redueix la presència del català a l’escola
2
Es llegeix en minuts
Diego Aitor San José / José Luis García Nieves

Adeu al model del plurilingüisme que el Botànic va posar en marxa el 2018. El que fins ara havien sigut crítiques, promeses, denúncies i contrapropostes, des d’ahir (i una vegada que es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana) és ja norma. PP i Vox van aprovar ahir a les Corts la seva llei de llibertat educativa que deroga el model plantejat per l’esquerra. Juntament amb aquesta, els vots de la dreta també van permetre donar llum verda a les lleis de l’Agència Antifrau i la que regula la radiotelevisió pública valenciana, À Punt.

Les tres normes aprovades són part de l’anomenat "impuls reformista" que populars i voxistes van presentar conjuntament el 21 de març en roda de premsa. Tres mesos després, i sense que el tràmit parlamentari hagi canviat en gran sentit cap d’elles, els socis del Consell van poder ratllar tres de les cinc proposicions de llei registrades aquell dia a què s’hauran de sumar l’anomenada llei de concòrdia, aquella en la qual es deroga la llei de memòria democràtica vigent, i la de transparència, que ahir també va fer un pas endavant després de passar el període d’esmenes.

La que millor rebuda va tenir a les files de populars i voxistes va ser la norma que deixa en el passat el plurilingüisme impulsat per l’anterior Govern, una de les promeses de PP i Vox. Tot el grup de la dreta es va posar a aplaudir una vegada es va anunciar el resultat de la votació (53 sís a 45 nos). El protagonisme se’l va emportar el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, que va creuar l’hemicicle per fer una encaixada amb el president Carlos Mazón i va rebre l’abraçada de la portaveu d’Educació de Vox a les Corts, Júlia Llopis, que va baixar del seu escó a la primera fila governamental.

Entre les novetats que porta la norma hi ha el final del model de repartiment d’hores i matèries impartides en castellà, català (valencià) i anglès i es torna al model d’elecció de línies de la llengua base, que s’aplicarà en el curs 25-26. Abans, també entre les novetats que porta la llei, hi ha l’exempció de l’avaluació de l’assignatura de Valencià el curs vinent a les zones castellanoparlants, la possibilitat d’elegir la llengua en la qual fer els exàmens en les assignatures no lingüístiques, la nova acreditació del C1 a l’haver obtingut més d’un 7 a Batxillerat (amb caràcter retroactiu fins al 2009-2010) o la flexibilització d’aquest requisit per a professors d’FP o idiomes.

Notícies relacionades

Canvis normatius

Els 53 vots de PP i Vox també van servir per tirar endavant la nova llei que regula la radiotelevisió pública valenciana i la que regeix l’Agència Antifrau, amb celebració més continguda, aplaudiments des del seient i felicitacions als diputats que han exercit de portaveus. Amb la primera en vigor, es constitueix la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana, S.A., cosa que provoca un canvi en la composició i elecció de l’òrgan rector i els seus consellers, set per les Corts i un per la Federació de Municipis, i amb la possibilitat que sigui per majoria absoluta i no majoria reforçada. A més, s’equipara el castellà i el valencià en la programació.

Temes:

Sumar Govern Vox