Acció contra la crisi climàtica

Califòrnia es planteja imitar la xarxa de refugis climàtics de Barcelona

«És increïble tenir aquest teixit de llocs segurs», diu Crowfoot, dels Estats Units

El grup valora la gestió agrícola i vinícola per frenar grans incendis

Representants de 15 regions de clima mediterrani es reuneixen a Catalunya per compartir mesures davant la calor extrema, els incendis i les sequeres. Grècia s’ha fixat en el programa Ramats de Foc, que utilitza ramats d’ovelles i de cabres per prevenir incendis forestals.

Califòrnia es planteja imitar la xarxa de refugis climàtics de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Representants de zones de clima mediterrani van quedar "sorpresos" i "fascinats" després d’un llarg passeig pel carrer del Consell de Cent, que recentment s’ha pacificat i convertit en el gran exemple barceloní de superilla. "Al·lucinaven: una cosa és tenir un gran eix verd a Copenhaguen i una altra cosa és tenir-lo en una ciutat calorosa i seca com Barcelona", detalla Marc Vilahur, director de polítiques ambientals del Departament d’Acció Climàtica. La visita als carrers pacificats i als refugis climàtics pensats per a les onades de calor ha sigut aquesta setmana només un aperitiu per als membres de les 15 regions del món de clima mediterrani que, liderades per Catalunya i Califòrnia, han creat l’associació MCAP (Mediterranean Climate Action Partnership). El grup va passar també un dia sencer a l’Empordà per veure diversos exemples de com adaptar-se als incendis, els temporals i les sequeres.

"Un bon exemple"

La xarxa d’espais on protegir-se de la calor a Barcelona ha sigut un dels projectes que més va cridar l’atenció de Wade Crowfoot, el secretari de Recursos Naturals de Califòrnia. "És increïble que tinguin aquest teixit de llocs segurs a cinc minuts de totes les llars", destaca el polític nord-americà amb referència a les biblioteques, piscines i parcs amb ombra censats com a refugis climàtics per l’ajuntament barceloní.

"Nosaltres disposem de diverses estratègies d’adaptació a les altes temperatures, però aquesta idea la portaré a Califòrnia, sens dubte, per veure com podem desenvolupar una idea semblant", afirma Crowfoot, que considera que Catalunya és "un bon exemple" a l’hora de protegir la ciutadania de les conseqüències de la crisi climàtica. Aquest plantejament demostra que la decisió de compartir estratègies, en aquest cas, funciona.

"Aconseguir treballar conjuntament amb altres regions i adoptar compromisos concrets és molt valuós, perquè tots patim problemes similars", afirma Vilahur. La intenció dels integrants de MCAP és repetir aquesta trobada cada any, en llocs diferents, perquè els governs locals es puguin inspirar en tota mena d’accions.

A més de Catalunya i Califòrnia, formen part de l’associació les regions de Baixa Califòrnia Sud (Mèxic), Biobío (Xile), l’Emília-Romanya (Itàlia), el Marroc Oriental (Marroc), Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Occitània (França), Rabat-Salé-Kenitra (Marroc), Grècia Central (Grècia), Santiago (Xile), Austràlia del Sud (Austràlia), Tànger-Tetuan-Al-Hoceima (Marroc), Victòria (Austràlia) i el Cap Occidental (Sud-àfrica).

Al cap de Creus, Ponç Feliu, director del parc natural, va exposar la importància de tenir un paisatge en forma de mosaic, en el qual no hi hagi només bosc o camps agrícoles, sinó també espais oberts i llocs centrats en el foment de la biodiversitat. "La gestió de les vinyes, aquí, serveix per frenar els incendis i alhora fomentar la presència d’espècies en perill d’extinció", recorda Anna Espelt, viticultora a la zona.

"També es promouen els espais oberts. En realitat, al cap de Creus, els últims incendis no han arribat a afectar la població i, en canvi, han servit per potenciar aquesta mena d’hàbitats oberts tan importants que, alhora, suavitzen la propagació de les flames", afegeix Feliu. "Aquest mosaic ens interessa i també l’analitzarem per veure com el podem aplicar", opina Crowfoot, pensant en Califòrnia.

Buscar l’equilibri

Notícies relacionades

Al centre de Grècia, el 2017, hi va haver incendis extrems. Per aquesta raó, Roula Kechri, assessora del Govern regional, s’ha interessat per les accions de Catalunya a l’hora de prevenir els episodis de grans focs. En concret, li va cridar l’atenció el programa Ramats de Foc, de la fundació Pau Costa, en el qual els ramats de cabres i d’ovelles s’utilitzen per evitar que la "densitat excessiva de vegetació" inundi certes zones del bosc. "Vull saber quantes cabres utilitzen, perquè a Grècia hem tingut problemes i no hem posat en marxa cap iniciativa com aquesta", admet Kechri.

La recerca de l’equilibri entre la conservació de les espècies de fauna i flora i els usos agrícoles i urbans del territori és una de les preocupacions compartides. Ilse Trautmann, del Departament d’Agricultura del Cap Occidental, va compartir la seva experiència davant una greu sequera: "Vam fer un gran treball de conscienciació al promoure l’estalvi d’aigua a l’hora de posar rentadores i d’utilitzar el lavabo. Tothom es va quedar amb la idea de les dutxes de dos minuts". La trobada es va concloure amb el compromís d’arribar a la pròxima cimera de biodiversitat, a Cali (Colòmbia), i en la COP29, a l’Azerbaidjan, amb una llista de bones pràctiques a l’hora de realitzar gestió ambiental i adaptar-se al canvi climàtic. "A mitjà termini, hem acordat compartir la informació sobre l’estat de conservació, a través de centres d’investigació, per basar les decisions en la ciència", celebra Vilahur.

Temes:

Barcelona Calor