SALUT

L’OMS alerta del risc de falta de iode per consumir pocs lactis

L’OMS alerta del risc de falta de iode per consumir  pocs lactis
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La creixent popularitat i disponibilitat d’alternatives vegetals a fonts claus de iode, com la llet, els productes lactis i el peix, està contribuint a fer que la ingesta de iode sigui insuficient i cada vegada més baixa als països de la regió europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons un informe publicat ahir per l’OMS Europa i la Xarxa Mundial del Iode (IGN).

La llet i els productes lactis són fonts importants de iode en molts països d’Europa occidental i central, especialment per als nens. Molts pinsos i suplements per a animals estan enriquits amb iode per millorar la salut dels animals de granja i la producció de llet.

No obstant, el consum de productes lactis està disminuint entre els adolescents i els adults, cosa que augmenta el risc que pateixin deficiència de iode. La ingesta de iode és especialment important per al desenvolupament cerebral del fetus abans i durant l’embaràs.

Preocupació

Notícies relacionades

"El canvi cap a alternatives làcties d’origen vegetal, en particular entre les dones, que ja tenen un risc més gran de deficiència de iode i malalties tiroides que els homes, és preocupant per a la seva nutrició en iode, especialment als països que depenen de la llet com a font de iode, ja que la majoria de les alternatives làcties no en contenen", va dir el director regional de l’OMS per a Europa, Hans Henri P. Kluge.

La iodació de la sal continua sent la principal estratègia per garantir una ingesta adequada de iode al continent, però també es veu afectada pels canvis en la dieta i l’estil de vida. Així, els aliments produïts fora de la llar, com el pa, carns processades o menjars a punt per ingerir són avui les principals fonts de sal en la dieta occidental, cosa que representa entre el 70% i el 80% del total de consum.

Temes:

+Salut