Xile es fixa en l’Estartit contra les inundacions

Les dunes d’aquesta zona del Baix Empordà compleixen la funció de protecció i alhora eviten danys a la població davant de temporals.

Xile es fixa en l’Estartit contra les inundacions
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els incendis i la custòdia del litoral, sempre mirant de trobar l’equilibri entre l’acció humana i la preservació de la biodiversitat, són dos dels grans reptes que han d’abordar els països de clima mediterrani. Les regions implicades en el projecte MCAP (un partenariat mundial liderat per Califòrnia i Catalunya) s’han fixat aquesta setmana, durant la trobada que han celebrat en territori català, en el model de dos parcs naturals de l’Empordà: el Montgrí i el cap de Creus.

A pocs metres de la desembocadura del riu Ter, des de l’espai natural pròxim a l’Argentera, cal aixecar el cap per observar les illes Medes. La composició queda així: a la part inferior de la fotografia, en primer pla, destaca un sistema dunar recuperat. Enmig de la imatge apareix un xiringuito al qual s’arriba per un camí marcat per unes cordes. I al fons, a l’esquerra, finalment s’entreveuen les Medes.

Aquesta postal és la que han triat els responsables de la Conselleria d’Acció Climàtica per mostrar la resta de regions. Blas Araneda, cap de la divisió de planificació del Govern regional del Biobío (Xile), considera que és un exemple interessant i que val la pena tenir en compte: "Nosaltres, a prop de La Concepción, tenim zones d’aiguamolls tensades per l’activitat portuària i la presència de persones. Aquest cas ens serveix perquè manté l’equilibri entre el desenvolupament de la zona i la protecció del medi ambient".

Notícies relacionades

Fa poques setmanes, aquesta regió de Xile va patir greus inundacions. "Sovint hi ha una guerra entre el món ecologista i els que promouen el creixement econòmic a ultrança, però, en aquesta platja, la naturalesa es transforma en aliat i deixa de ser una enemiga", aplaudeix Araneda. El polític xilè afirma que tothom està d’acord a defensar la conservació, però admet que les dificultats sempre sorgeixen quan s’ha de traslladar aquesta idea de les paraules als fets.

"Aquestes dunes compleixen la funció de protecció i alhora eviten danys a la població. Per tant, són un bon suggeriment de com s’han de plantejar els projectes", opina Araneda. "Aquest és un exemple brutal de recuperació de zones malmeses per l’home", defensa el director del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, Ramon Alturo.

Temes:

Govern