Succés tràgic

Cursa contrarellotge per trobar el doble homicida de Girona

La comunitat gitana afirma que hauran de passar mesos per calmar els ànims

Els Mossos i Los Tomates busquen l’assassí de la Font de la Pólvora. Els primers per detenir-lo i que es faci justícia, els segons per venjar-se.

Cursa contrarellotge per trobar el doble homicida de Girona
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos, igual com el clan de Los Tomates, busquen l’assassí de Girona, que va matar dos veïns del barri de Font de la Pólvora durant la revetlla de Sant Joan. Igual com ell, tota la seva família ha fugit a un lloc encara desconegut. "Només espero que el trobem nosaltres primer perquè no s’hagin de lamentar més víctimes", expliquen fonts de la policia catalana. Fonts dels caps de família de la comunitat gitana a Catalunya asseguren que encara és precipitat abordar el tema per mediar en el conflicte: "Tant de bo poguéssim, és una ofensa molt gran i cal deixar passar uns mesos per rebaixar els ànims".

El doble crim de la revetlla de Sant Joan es va produir al barri Font de la Pólvora, a Girona. G. C. H. va disparar ràfegues d’un subfusell AK47 arran d’una discussió, cosa que va provocar la mort d’un pare de família i la seva cunyada. Aquella mateixa nit, la família del presumpte assassí es va veure obligada a abandonar el seu domicili habitual de Figueres, al barri del Culubret. "Van escapar de manera precipitada, van fer les maletes com van poder i se’n van anar amb el que portaven posat", expliquen fonts dels Mossos. Una fugida que també confirmen fonts de la comunitat gitana a Catalunya.

La família temia que Los Tomates, el clan del qual formaven part les víctimes, prenguessin represàlies. Va passar a la casa del presumpte assassí l’endemà del doble crim, quan els familiars de les víctimes van assaltar el seu pis i van cremar el seu cotxe a Girona, i va tornar a passar divendres passat a Figueres, on vivien també una bona part dels seus familiars. Un centenar de familiars de Los Tomates van assaltar tres pisos del barri del Culubret. Segons la llei gitana, ara aquests pisos assaltats són del clan de Los Tomates.

Venjança

"Ningú sap on són. Però s’han escapat perquè sabien que anirien contra ells a buscar venjança", expliquen fonts de la comunitat gitana a Catalunya. "Els ànims estan molt calents, aquests assassinats són una ofensa molt gran per a ells, i hi ha qui busca l’ull per ull, dent per dent", expliquen habituals intermediaris en aquesta mena de conflictes.

Notícies relacionades

Els Mossos esperaven que això passés, i feia setmanes que protegien el barri del Culubret de Figueres. A Rac1, Xavier Domènech, intendent subcap dels Mossos a la regió de Girona, va explicar que van valorar que era millor permetre la destrossa que enfrontar-se a més d’un centenar de persones amb pals i destrals. "Era una qüestió més d’honor seu i d’orgull, era més una teatralització que l’acció en si mateixa", va dir l’intendent. Segons Domènech, els actes de revenja es donen ja per acabats. Una de les sospites és que el presumpte autor hagi escapat a Granada, on viu el seu pare. Una altra opció és que hagi fugit a França, atesa la proximitat amb la frontera.

L’acusat és un dels habituals a les comissaries dels Mossos de Figueres i Girona. "Es pensava que podia amb tot i amb tothom, que estava més enllà del bé i del mal. És algú que ha fet diners amb el narcotràfic i que alhora que ha anat sentint-se poderós ha perdut la por, se sent intocable", assenyalen fonts policials, que també afegeixen que era molt habitual trobar-lo sota els efectes de la cocaïna. "I aquella nit m’imagino que encara més".