Vall d’hebron

Èxit d’una nova teràpia en càncers de pàncrees metastàtics

HOSPITAL

HOSPITAL

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Hi ha càncers i càncers. I mentre la supervivència en el càncer de mama és del 85% a cinc anys del diagnòstic, en el càncer de pàncrees és només del 8,6%. És dels més agressius i dels que presenta un pitjor pronòstic. En aquest funest escenari, l’Hospital Vall d’Hebron ha provat una nova teràpia, que implica uns "resultats realment prometedors". "Sobretot si tenim en compte que actualment no tenim estratègies terapèutiques eficaces per a aquests pacients, per la qual cosa és crucial continuar investigant", assenyala Teresa Macarulla, oncòloga i cap del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins del centre.

En concret, l’assaig s’ha portat a terme amb pacients amb càncer de pàncrees amb metàstasi, que no han sigut prèviament tractats amb quimioteràpia o han sigut recentment diagnosticats. Han participat 77 malalts a qui se’ls ha subministrat quimioteràpia i immunoteràpia i el 40% d’ells ha experimentat una reducció del tumor. La mitjana de durada de la resposta ha sigut de 12,5 mesos, la supervivència lliure de progressió 7,7 mesos de mitjana i una supervivència global de 14,3 mesos.

Resultats prometedors

Notícies relacionades

Pot semblar poc, però la mitjana de supervivència general en càncer de pàncrees en estat metastàtic és inferior a un any. "Pel que podem parlar de resultats prometedors que obren la porta a investigar la combinació en un assaig clínic en fase 3, per validar la seva eficàcia en més pacients", remarca.

El problema del càncer de pàncrees, a més que se sol descobrir tard, és que presenta un ambient tumoral immunosupressor, cosa que dificulta l’actuació de les cèl·lules immunitàries tant sense estar estimulada com a través d’un tractament que les activi, com la immunoteràpia, que està donant molt bons resultats en diversos tipus de tumors.