Xacra social

Quatre dones i dos menors, víctimes de la violència masclista

16 dones han sigut assassinades per les seves parelles a Espanya des del mes de gener

Una dona i els seus dos fills van ser trobats morts a Conca; una jove de 20 anys va morir tirotejada amb la seva mare a Granada. La sisena víctima va morir degollada divendres a Fuengirola

Quatre dones i dos menors, víctimes de la violència masclista
3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Una dona i els seus dos fills assassinats a Las Pedroñeras (Conca) per la seva exparella; una jove de 20 anys i la seva mare, assassinades per la seva exparella a Zafarraya (Granada), i una altra de 76 anys a Fuengirola (Màlaga), morta també suposadament en mans del seu marit, són les sis víctimes les morts de les quals estan sent investigades com a crims de violència masclista en menys de 24 hores.

A Las Pedroñeras va ser la Guàrdia Civil la que va trobar en un habitatge els cossos d’una dona de 30 anys i els seus dos fills (un nen de 8 anys i una nena de 3) a mans, presumptament, de l’exparella i pare de les víctimes, de 44 anys, que va ser detingut per la Guàrdia Civil. Segons van informar Efe fonts de la investigació, un familiar de la dona va denunciar divendres a la tarda la desaparició.

Els cossos de les víctimes van ser trobats encaixats en un bagul, per la qual cosa en un primer moment es va pensar que estaven esquarterats. Si bé una vegada es va produir l’aixecament dels tres cadàvers es va poder comprovar que no. La troballa es va produir en un habitatge adjacent al que residien les víctimes. La dona figurava en el sistema policial de VioGén i comptava amb una ordre de protecció en vigor.

Més víctimes

La violència masclista també va deixar tres víctimes més a Andalusia, a les províncies de Granada i Màlaga. A la localitat malaguenya de Fuengirola, un home de 75 anys va ser detingut divendres a la nit després d’haver escanyat, presumptament, la seva dona de 76 i intentar suïcidar-se consumint pastilles, després d’escriure una carta confessant els fets. La parella era un matrimoni cordovès que tenia dos fills i passava llargues temporades en aquest municipi de la Costa del Sol. La víctima es deia Petri, tenia la mobilitat reduïda i caminava amb l’ajuda d’un caminador. El presumpte agressor, que es troba fora de perill, va ser arrestat i després posat a disposició de l’autoritat judicial

A Zafarraya (Granada), un home de 33 anys i amb antecedents no vinculats a la violència de gènere, va matar la que fins fa poc era la seva parella, Laura, de 20 anys, i a la mare d’ella, de 49, amb una escopeta, i després es va suïcidar amb la mateixa arma.

La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, va clamar contra la violència masclista un dia que va qualificar de "terrible per a la societat espanyola en general". Per aquesta raó, la ministra va anunciar que dijous vinent, 4 de juliol, es farà una reunió on s’abordaran aquesta xacra dels crims masclistes. "La violència de gènere és un problema estructural".

Amb aquests últims crims, des de començament d’any 16 dones han sigut assassinades a mans de les seves parelles o exparelles a Espanya, segons indiquen les dades del Ministeri d’Igualtat. I són 1.260 des de l’u de gener del 2003, quan hi va començar a haver els primers registres.

Notícies relacionades

Però aquest any també ha afectat especialment els menors, amb un auge de la violència anomenada vicària. Aquest any ja han mort set nens assassinats en contextos de violència masclista, 60 des de l’any 2013 quan es van començar a comptar els casos.

En el cas del crim de Las Pedroñeras, el govern de Castella-la Manxa ja va anunciar que es personarà com a acció popular en el procediment penal. La delegació del Govern a Andalusia, per la seva banda, va emetre un comunicat "lamentant profundament aquesta situació" i "apel·lant una vegada més que tots seguim en aquesta lluita que ha de ser permanent i contínua per part de totes les institucions i tots els partits polítics per erradicar aquesta violència".

Temes:

Granada Govern