Salut

Protocols per a adolescents amb covid persistent

Malalts i pediatres recorden a Educació que els menors amb aquesta malaltia tenen més dificultats per encarar el curs i els exàmens finals.

Protocols per a adolescents amb covid persistent
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Més de quatre anys després de l’esclat de la pandèmia, els malalts de covid persistent continuen sentint-se abandonats. Amb motiu de la recent publicació de les notes de la selectivitat d’aquest any, el col·lectiu d’afectats persistents per la Covid-19 denuncia, en concret, el "tracte discriminatori i poc comprensiu" de la comunitat educativa amb els infants i adolescents amb aquesta malaltia. L’entitat calcula que a Catalunya hi ha entre un 6% i un 7% de població infantil afectada per covid persistent.

"La covid persistent també és una realitat dels alumnes de primària, secundària i batxillerat. La Conselleria d’Educació no ho té en compte", es queixa Sílvia Soler, presidenta del col·lectiu que aglutina ja 1.200 persones ("Seguim rebent gent nova", precisa Soler). Un 20% dels infectats per covid acaben desenvolupant covid persistent.

Els malalts reclamen que Educació tingui en compte, en els seus protocols, aquesta malaltia. "Aquests nens no rendeixen com abans. Han arribat esgotats a final del curs perquè no poden portar el ritme d’un nen sa: tenen fatiga i falta de concentració", explica Soler, que assegura que aquests menors se senten "discriminats" a les escoles perquè la covid persistent "és una eina d’estigmatització". "Hi ha nens que no poden jugar a la pilota perquè es cansen".

Menys casos

Com explica la pediatra María Méndez, coordinadora de la unitat de covid persistent pediàtric de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona), des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut una "disminució claríssima" del nombre de nous malalts de covid persistent. En la primera o segona onada de la pandèmia hi va haver "més casos" d’aquesta malaltia, però han anat baixant amb l’evolució de la pandèmia, "potser a causa de les noves variants".

No obstant, dels casos inicials "no tots s’han recuperat". I, tot i que els nens es recuperen molt més ràpid que els adults, hi ha un petit percentatge de nens que no s’ha recuperat del tot. Aquests nens tenen dificultats per fer exàmens. Se’ls hauria de donar més temps", assenyala aquesta pediatra.

Notícies relacionades

Al llarg d’aquests anys, la unitat de covid persistent pediàtric de Can Ruti ha atès 150 pacients, dels quals uns 100 s’han recuperat "totalment". "Però hi ha un petit percentatge que tenen símptomes i la majoria són de les primeres onades de la covid-19", diu la doctora Méndez. Actualment la seva unitat fa el seguiment d’uns 50 pacients d’entre 12 i 18 anys.

"Als nens amb covid persistent els exàmens finals els costen més, sobretot als que tenen afectació neurocognitiva. Pateixen disminució de la memòria, tenen menys velocitat de processament, els costa mantenir l’atenció i necessiten més temps", explica la pediatra, que insisteix que les escoles han de tenir "en compte" aquesta realitat. "Nosaltres, a l’inici de la pandèmia, vam enviar moltes cartes des de la unitat als professors i vam mantenir reunions amb el Departament d’Educació per donar-los recomanacions, però, tot i que no hem continuat fent-les, han de continuar vigents", assenyala.

Temes:

Badalona