El 90% de la despesa elèctrica de BCN pot cobrir-se amb plaques

La Diputació ha mapat tots els municipis per analitzar on és idoni instal·lar-les sense causar grans impactes sobre el terreny.

El 90% de la despesa elèctrica de BCN pot cobrir-se amb plaques
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La preocupació ha crescut entre els alcaldes: "¿Com puc saber si aquesta és una bona zona per instal·lar plaques fotovoltaiques o no?", es pregunten molts d’ells. Per donar resposta a aquests dubtes cada vegada més habituals, la Diputació de Barcelona ha mapat tota la província per determinar quins llocs són ideals per col·locar plaques solars i quins no.

La conclusió és que cobrint només un 2,4% de la província (18.859 hectàrees) es pot garantir el 90% de l’actual consum elèctric. En concret, utilitzant només els terrenys on les plaques causarien menys impacte (espais degradats) es produirien 23.000 gigawatts (l’actual despesa elèctrica de la província és de 25.300 gigawatts).

Fa temps, com que en matèria de renovables és bona idea començar a construir la casa per la teulada, la diputació ja va cartografiar el potencial fotovoltaic de tots els sostres de cada localitat. Per tant, si ara se suma el que es pot arribar a generar a les teulades i el potencial del sòl, tenim que amb tots dos es pot cobrir un 140% del consum elèctric de la província. I aquí encara faltaria afegir el que poden produir les teulades de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que ja té el seu mapa particular.

Cal recordar que això no té per què ser suficient: per deixar enrere els combustibles fòssils el normal és que la despesa elèctrica augmenti si seguim el camí de la descarbonització. S’entén bé a través d’un exemple: si els autobusos que actualment funcionen amb gasolina o dièsel d’aquí a uns anys són elèctrics, es necessitarà consumir més electricitat.

Mapa d’ajuda

Aquesta eina no és una planificació, només un instrument de suport als ajuntaments que es plantegen com respondre a possibles projectes fotovoltaics. "Aquí tenen cabuda tant petits parcs solars com comunitats energètiques que proposen instal·lar plafons en un punt concret", detalla Marc Serra, responsable de l’àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la diputació.

Notícies relacionades

A l’hora d’elaborar el mapa s’han descartat les zones amb un potencial baix, al ser camps agrícoles o llocs en els quals podria sorgir un conflicte social. No obstant, fins que una empresa promotora o una comunitat energètica no proposi un projecte concret, el mapa és només un dibuix del potencial. Però sí que és cert que, si s’ajunten els terrenys antropitzats i els que disposen d’un potencial alt i mitjà, s’arribaria a aquest 90% de la despesa elèctrica actual (sense tenir en compte les teulades).

"Ara sabem quines zones són millors per aconseguir accelerar la transició energètica", se satisfà Serra. "La idea neix a partir de la demanda d’alcaldes que rebien propostes i no sabien com respondre-hi, però pot ser útil per a qualsevol que es plantegi instal·lar plaques fotovoltaiques a la província de Barcelona", afegeix. El següent pas serà comprovar si aquestes zones acaben dedicades a la producció d’energia o no.