Formació superior

Selectivitat "comuna" a les comunitats del PP el 2025

No serà una PAU única perquè cada territori té els seus currículums, però sí que es farà els mateixos dies i amb el mateix tipus de preguntes.

Selectivitat "comuna" a les comunitats del PP el 2025
1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

No serà una selectivitat única (és impossible atesa la varietat de currículums a les autonomies) però sí "comuna". El PP va tornar a insistir ahir en una de les seves habituals reclamacions educatives: una PAU (prova d’accés a la universitat) comuna en les 11 autonomies en les quals governa més les ciutats de Ceuta i Melilla. Anunciat oficialment el mes de gener passat, ara és un compromís "ferm", rubricat pels presidents de les comunitats governades pel PP.

En continguts no hi pot haver uniformitat per les diferències curriculars, però sí que poden ser iguals les dates dels exàmens, el tipus de preguntes, el format dels exàmens, l’ordre, l’estructura, els criteris de correcció i els dies en què es publiquen les notes. Segons el principal partit de l’oposició, "per primera vegada, més del 70% dels joves espanyols faran una selectivitat comuna el 2025". Es tracta, segons el PP, d’evitar la "desigualtat" en l’accés a l’educació. Per una EBAU més justa va ser, precisament, el títol de la jornada del partit conservador, organitzada a Salamanca. El lloc no és casual perquè Castella i Lleó és l’autonomia més ben parada a l’últim informe PISA. Amb la presència d’Alberto Núñez Feijóo i els presidents autonòmics populars, l’acte va comptar amb una professora de secundària i una alumna que van explicar que la selectivitat actual provoca "ressentiment i impotència" entre els estudiants perquè, segons la seva opinió, en algunes autonomies els exàmens són "més fàcils".

Notícies relacionades

En la selectivitat hi ha tres organismes competents: les autonomies, el Govern i les universitats. L’acord que va presentar el PP respon a la part autonòmica, així que, a priori, el seu model podrà tirar endavant, tot i que també haurà de respectar les directrius del Ministeri d’Educació i de la CRUE (Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats).

Els responsables del PP que van intervenir en la jornada van criticar "les diferències dels exàmens" malgrat que la universitat té districte únic (tots els estudiants poden aspirar a entrar a qualsevol facultat d’Espanya).