Els casos atesos de violència contra l’alumnat creixen un 76%

La Conselleria d’Educació ha detectat aquest any 2.722 situacions de violència a Catalunya, de les quals més de mil són d’assetjament escolar.

Els casos atesos de violència contra l’alumnat creixen un 76%

CAPTURA VÍDEO USAV

1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Els casos de violència contra l’alumnat català, entenent-se per això tant el bullying a les aules, com el maltractament fora de l’escola, o els episodis de violència masclista, odi i racisme, atesos, aquest curs 23-24 a Catalunya han experimentat un augment del 75,9% respecte al curs anterior, segons dades obtingudes per la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) i fets públics per la Conselleria d’Educació. Dels 1.547 casos del curs 22-23 s’ha passat als 2.722.

Els casos d’assetjament escolar o bullying són els majoritaris: aquest curs la USAV ha gestionat 1.037 casos, davant els 684 del curs passat: un increment del 51,6%. Li segueixen les situacions de maltractament infantil i adolescent, que han sigut 663, un 48,9% més que l’any passat, quan van ser 445.

Una altra de les violències que més ha augmentat és la masclista, que ha passat dels 230 casos en el curs 22-23 als 418 d’aquest curs, xifres que suposen un augment del 81,4%. Per violència masclista s’entenen des d’agressions i insults a les aules a contextos de violència masclista en l’àmbit de la família o de la parella.

Negacionisme masclista

Aquesta tendència que coincideix amb el repunt a les aules de fenòmens com el negacionisme masclista i l’efecte rebot dels nois respecte als avenços del feminisme o com l’augment de l’LGTBI-fòbia. Un informe de la Fundació FAD apuntava que el percentatge de joves que nega la violència de gènere o li resta importància ha passat del 12% el 2019 al 20% el 2021. I segons l’Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya, un 12,7% d’alumnes ha rebut assetjament escolar per la seva orientació sexual.

Els episodis de discriminació reportats han sigut 51, igual que el curs passat. També es mantenen en 10 els casos de racisme.

Notícies relacionades

Des del curs 20-21, quan es va posar en marxa l’USAV, les xifres de casos han anat a l’alça. Educació ho atribueix no a un augment de la violència, sinó que hi ha més conscienciació i més denúncies.

Per prevenir la violència escolar i vetllar pel benestar de l’alumnat, aquest curs la conselleria ha posat en funcionament la figura del coordinador antibullying a totes les escoles i instituts, els cocobe.