Interior admet errades en el sistema de detecció de violència masclista

La valoració del cas de la dona assassinada amb els seus dos fills en un poble de Conca era de risc baix, segons el sistema de seguiment VioGén de protecció en violència de gènere.

Interior admet errades en el sistema de detecció de violència masclista
3
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

La valoració del cas d’Ammal, la dona assassinada amb els seus dos fills a Las Pedroñeras (Conca), era de risc baix en el sistema de seguiment VioGén de protecció en violència de gènere. A més, la seva exparella i presumpte assassí tenia una ordre d’allunyament i ella, atemorida com estava, també havia obtingut mesures de protecció d’especial rellevància. Havia decidit denunciar i ell estava a punt d’entrar a la presó per això. Res del que va passar després hauria d’haver passat.

Malgrat que el Comitè de Crisi d’Igualtat es va reunir ahir, i que saben que hi ha hagut errors, ni el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ni la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, van explicar què va fallar exactament. "Pel curt període de temps transcorregut, s’estan avaluant el conjunt de circumstàncies a tenir en compte per tota les administracions que hi han intervingut", va assenyalar el ministre al terme de la reunió.

Estan estudiant on ha pogut ser "l’error, si hi va ser": en la falta de coordinació o en l’avaluació el risc que existia. Després, adoptaran "les respostes necessàries i precises, i pot ser que no existeixi cap tipus de responsabilitat individualitzada", va indicar. El que sí que ha reconegut és que hi va haver "en algun moment una errada que ha impedit garantir" el que és el seu deure: "La integritat de totes les víctimes de violència de gènere que són dins del paraigua del sistema".

"Mantenim el sistema VioGén en contínua evolució. Hi ha més de 43.500 servidors públics implicats en el seu funcionament, que posen cada dia el millor d’ells mateixos per reforçar i millorar el sistema, per convertir-lo en l’instrument definitiu que pugui posar fi al terrorisme masclista del nostre país," va afegir el ministre de l’Interior, que també va insistir que les dones que pateixen episodis de violència masclista "únicament troben la solució dins del sistema Viogén". Per això, tant ell com la ministra d’Igualtat van demanar a totes aquelles que passin per una situació així que denunciïn.

Contra els negacionistes

Però no ha sigut l’únic cas de violència de gènere que van analitzar. En la reunió també van posar sobre la taula els assassinats masclistes de la Laura (20) i la seva mare a Zafarraya (Granada), i de la Petri (76) a Fuengirola, tots produïts aquest cap de setmana i en tot just 24 hores, així com els de les cinc dones i tres nens assassinats a l’abril.

Redondo va tornar a posar el focus en els "milers d’anys" en els quals "aquest problema ha estat entre nosaltres" i en la responsabilitat que tenen els discursos negacionistes de la violència de gènere. Amb tot, la ministra va indicar que "hi ha elements que es poden millorar". "Indubtablement necessitem més coordinació entre els que formen part de la xarxa de protecció de les víctimes", va assenyalar.

Notícies relacionades

I, en aquest sentit, va assegurar que mantenen converses amb diferents ministeris per reforçar aquesta coordinació. "Demà mateix ens entrevistarem amb la ministra de Sanitat, Mónica García, perquè sabem que una bona porta d’entrada de molts dels casos de violència de gènere es produeixen a través de l’Atenció Primària", va apuntar. Com ja va indicar anteriorment, la idea és aconseguir que els diferents serveis del sistema sanitari comptin amb un "cribratge universal" per detectar casos de violència masclista que ara com ara estan fora del sistema.

També ahir es van reunir amb el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, perquè a través dels serveis socials puguin "detectar casos que, de vegades, no arriben amb prou agilitat i pressa" per protegir les víctimes. Hi haurà més reunions.n