Exalumnes dels Escolapis acusen d’abusos sexuals 9 sacerdots

Els afectats, de moment, arriben a una quinzena. «Els abusos havien d’haver-se tallat des del primer moment. No hem estat a l’altura», admet l’ordre, que demana als exestudiants que comparteixin informació.

Exalumnes dels Escolapis acusen d’abusos sexuals 9 sacerdots
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’organització educativa de l’Escola Pia de Catalunya, els Escolapis, tenen 20 centres educatius en territori català. Segons la mateixa institució, un total de nou sacerdots han sigut acusats d’abusar sexualment d’alumnes, uns delictes que, com la resta d’escoles religioses, van encobrir. "No hem estat a l’altura. La nostra vocació és cuidar els nens i, per part d’algunes persones, això no s’ha fet correctament", afirma en una declaració concedida a EL PERIÓDICO i a TV3 Jordi Vilà i Font, provincial de l’ordre a Catalunya.

"Els abusos havien d’haver-se tallat des del primer moment, va en contra del que voldríem per a qualsevol nen. Volem escoltar les víctimes, per saber quins escolapis maltractaven o abusaven dels alumnes i posar-los davant la justícia", assegura. El provincial Vilà demana als exalumnes que tinguin informació que es posin en contacte amb la institució a través del correu Protecciodelmenor@escolapia.cat. L’organització afirma que també ha reparat, en col·laboració amb el Síndic de Greuges, algunes víctimes. De moment, el total de persones afectades arriben a una quinzena.

Dels nou sacerdots acusats per antics alumnes, cinc ja han mort. "Ja eren morts quan les víctimes es van posar en contacte amb nosaltres", aclareix Vilà. En aquests casos, "el que hem fet ha sigut posar-nos al seu costat i demanar-los perdó a nivell institucional".

Manel Sales i Josep Blay

Dos dels quatre sacerdots que continuen vius són Manel Sales i Josep Blay. Emparant-se amb la presumpció d’innocència i la protecció de dades, els Escolapis no han donat el nom dels altres dos.

Sales va ser al Senegal entre el 1980 i el 2005 i allà va abusar sexualment d’una xifra desconeguda de víctimes. Actualment una comissió en aquest país, segons Vilà, mira de reparar els afectats, que superen la vintena.

Els abusos de Sales van sortir a la llum quan els Escolapis van enviar un comunicat l’estiu passat en què admetien l’encobriment de la pederàstia d’aquest sacerdot durant dues dècades i mitja.

Blay va ser denunciat el 2016 per abusar sexualment de tres nenes a la parròquia d’Alella (Maresme) entre el 2008 i el 2010. El 2023 va ser condemnat per un jutjat de Mataró a una multa econòmica, malgrat la gravetat dels delictes. Després d’un recurs de les víctimes, ha sigut finalment sentenciat per l’Audiència de Barcelona aquest juny passat a una pena de 22 mesos de presó, que no complirà.

En un comunicat, la cúria dels Escolapis va qualificar el 2010 els delictes de Blay de "relliscada". Vilà, que llavors no era provincial de l’ordre, afirma que aquest cas no s’ha gestionat bé. "Ara ho faríem molt diferent. El portaríem nosaltres a la justícia, superaríem el dret canònic. Estaríem al costat de les víctimes".

Mentre Sales ha sigut exclaustrat i secularitzat, Blay continua sent sacerdot escolapi i resideix en un geriàtric de l’ordre.

Oriol Tremoleda

Un dels cinc sacerdots escolapis acusats de pederàstia ja morts és Oriol Tremoleda. EL PERIÓDICO, en un treball conjunt amb TV3 iniciat arran del documental de La fugida que ha animat més víctimes a denunciar, ha contactat amb l’exalumne que va informar els Escolapis sobre la pederàstia de Tremoleda. L’exalumne, les inicials del qual són G. V., va patir els seus abusos a l’Escola Pia de Sant Antoni, a Barcelona, a finals dels 60.

Notícies relacionades

"Era una escola grisa, com la resta de la societat", explica G. V. "Vaig suspendre llatí i el pare Oriol es va oferir a fer-me classes particulars. Devia tenir 12 anys. Ens vam quedar sols en un espai d’oficines. Em va fer seure sobre les seves cames. Amb el llibre davant. Va començar a posar-me les mans per dins dels pantalons", recorda.

"No sabia què passava. Em va sorprendre, era algú a qui li tenia confiança. Era una cosa que no m’agradava però que no entenia. Una agressió que no vaig saber classificar", prossegueix. "En un moment, Oriol em va donar l’esquena per fer alguna cosa i vaig aprofitar per lligar-me el cinturó amb totes les meves forces. Després va intentar posar la mà, però ja no va poder".