"La gent s’ha de conscienciar"

«Em van fer la reconstrucció al moment. Els estic molt agraïda i em trobo bé»

Mari Carmen, veïna de Sant Roc i d’ètnia gitana, va descobrir amb un test genètic per què la seva mare i les seves ties van patir càncer. Ara anima la seva comunitat a fer-se proves per detectar alteracions del gen BRCA1.

"La gent s’ha de conscienciar"
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El 2018, la Mari Carmen, de 46 anys, es va sotmetre a una operació per extirpar-se els ovaris. Va prendre aquesta decisió al saber que tenia una mutació del gen BRCA1, que està altament associat al desenvolupament de càncer. I és que les dones que pateixen aquesta mutació genètica tenen un 80% de possibilitats que els aparegui un tumor de mama i un 40% que sigui als ovaris.

De fet, la mare de la Mari Carmen va morir de càncer de mama. Les seves dues ties també el van tenir. Davant aquesta realitat, els metges li van recomanar realitzar-se una prova genètica (una anàlisi de sang), i llavors van descobrir que, efectivament, tenia una mutació en el gen BRCA1. També se la va fer una altra tia seva, i va donar positiu.

"Com a mesura de prevenció vaig decidir extirpar-me els ovaris, perquè ja havia tingut fills. I els pits vaig decidir no treure-me’ls... fins que em va sortir càncer en una mama", explica aquesta veïna de Sant Roc. Això va ser el 2021. Anys enrere, quan estava sana, li va ser molt difícil prendre la decisió de sotmetre’s a una doble mastectomia (com la que va passar l’actriu Angelina Jolie fa 11 anys al saber que tenia aquesta mutació) i no ho va fer fins que va contraure la malaltia.

La Mari Carmen és d’ètnia gitana. L’Institut Català d’Oncologia (ICO) va iniciar el 2022 un programa de cribratge entre aquesta comunitat a Sant Roc per confirmar el que sospita la Unitat de Consell Genètic: que, entre la població gitana, la mutació del BRCA1 és més recurrent que en la resta. Els resultats preliminars d’aquest projecte, que encara no ha acabat (l’ICO ha cribrat ja 274 persones d’ètnia gitana de les 400 que busca), apunten que la incidència d’aquesta mutació entre els gitanos és del 3,7% davant el 0,1% de la resta de la població.

"El món a sobre"

Notícies relacionades

Va ser precisament la Unitat de Consell Genètic de l’ICO la que li va fer la prova a la Mari Carmen. "Des que saben que tinc la mutació, em fan controls cada sis mesos. Va ser llavors quan em van detectar, molt ràpid, el tumor a la mama. Com que me’l van detectar a temps, ni tan sols vaig haver de fer químio", narra la Mari Carmen des del CAP Sant Roc. "Em van fer la reconstrucció al moment. Els estic molt agraïda i em trobo bé", explica aquesta pacient, que no fa més que recomanar a tothom del barri que es faci la prova. Fa poc se la va fer una cosina seva, seguint el seu consell. "Vaig donar positiu i em va caure el món a sobre", apunta. Però és conscient que és millor tenir aquesta informació que viure sense saber-ho. És per això que la Mari Carmen ha participat en vídeos gravats pel CAP Sant Roc i l’ICO per conscienciar la comunitat gitana, on no es pronuncia la paraula "càncer" per por d’atraure-la, que es faci la prova.

"El percentatge de persones d’ètnia gitana que pateix aquesta mutació és molt alt. La gent s’ha de conscienciar", conclou la Mari Carmen. Defensa que els cribratges, que aspiren a consolidar-se entre la comunitat gitana, són la millor eina de diagnòstic precoç del càncer.

Temes:

+Salut