AFTERWORK D’EL PERIÓDICO
Jesús Sánchez: "La llei de vivenda s’ha fet per carregar-se la propietat"
«La ciutadania no percep que hi hagi una justícia eficient», critica el degà
El degà critica que BCN s’hagi convertit en un focus d’exportació de marihuana
El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona afirma que les administracions no inverteixen prou en vivendes socials. Mentre que la mitjana a la UE es del 9,5%, a Espanya és del 3%.
"La llei de la vivenda s’ha fet per carregar-se la propietat". Sense pèls a la llengua. Com és ell. Sense embuts i directe. Diu el que pensa i ho deixa anar. El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez, va participar dijous passat en l’Afterwork organitzat per EL PERIÓDICO a Casa Seat. A aquesta trobada amb els lectors van assistir advocats, procuradors, notaris, acadèmics, fiscals, jutges i fins i tot polítics, com Salvador Illa, Núria Parlon, Ramon Espadaler, Albert Batlle o Àngels Esteller. I a primera fila, l’exmagistrat del Tribunal Constitucional Eugeni Gay.
Jesús Sánchez: "La llei de vivenda s’ha fet per carregar-se la propietat" /
Una bona oportunitat aquest aforament perquè el director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez, preguntés al representant dels advocats barcelonins les seves peticions per al futur Govern, encara sense definir. Sánchez no va fugir d’estudi: "Que pugin els barems [pagaments] del torn d’ofici, un servei públic important", "una reforma i canvis en l’organització de l’Administració de Justícia" perquè, al seu entendre, "la ciutadania no percep que s’estigui davant una justícia eficient", i que "s’arregli el problema de Rodalies". Però, per sobre d’això, va instar que el futur Executiu català sigui "pròxim, perquè el ciutadà se senti orgullós dels seus representants polítics".
Crítiques pel CGPJ
Hi havia Illa i la resta de polítics per prendre nota d’aquestes reivindicacions i de les paraules espontànies (no li agraden els discursos o guions escrits) de Sánchez sobre el problema de la vivenda, els narcopisos, la multireincidència, la justícia i, evidentment, el recent pacte del PSOE i el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "És un pacte per repartir-se els càrrecs, que són càrrecs polítics, no és el Poder Judicial", va remarcar. Pel degà, el Poder Judicial són jutges i magistrats que "són sobirans" i "a l’hora de resoldre ho fan segons les seves conviccions". "Jo crec en la seva imparcialitat i independència", va remarcar.
Sánchez no va esquivar cap pregunta i es va mullar, com se sol dir, criticant d’una forma contundent la llei de la vivenda i l’escassa inversió en habitatge públic per part de les administracions. "No hi ha prou inversió pública", va etzibar. Per recolzar-se, va oferir dades: la mitjana de vivendes públiques a la Unió Europea és del 9,5% mentre que a Espanya és del 3%, molt allunyat del 20% de Dinamarca.
Segons la seva opinió, no es pot "carregar la problemàtica de la vivenda en el propietari". Perquè no s’entengui malament, va precisar que per descomptat és necessari aconseguir un sostre per a les persones vulnerables, però des de les polítiques públiques i amb la construcció d’habitatges socials.
Els dards van anar dirigits a la llei de la vivenda, que, segons va sostenir, "ha donat cobertura a l’ocupació il·legal", amb el conseqüent "efecte crida". "Ocupar un immoble en aquest país és gratis, tot i que després s’arregla", va assegurar Sánchez. El degà va afirmar així mateix que no existeixen mecanismes àgils i eficaços per recuperar la possessió de la casa ocupada i va proposar que s’articuli un sistema de desnonament immediat en 24 o 48 hores. "En aquest país, aconseguir un alçament [desnonament] és un drama", va assenyalar.
Narcopisos
Un altre dels problemes apressants de Barcelona és la proliferació dels narcopisos que, habitualment, s’instal·len en finques ocupades il·legalment amb l’objectiu de delinquir. A França, va explicar Sánchez, s’han incrementat les condemnes per aquestes accions, però, per ell, aquesta no és la solució, sinó que hi ha altres remeis que no tenen per què passar per la justícia penal, com l’aplicació de mesures cautelars per desallotjar les bandes de traficants de droga o, fins i tot, tapiar les portes i finestres de l’edifici.
Notícies relacionadesLa seva preocupació, no obstant, va més enllà i va denunciar que Catalunya i Barcelona s’hagin convertit en un important productor i exportador de marihuana. "D’una inversió de 6.000 euros es treu un benefici de 240.000 euros", va detallar. I va advertir que aquesta situació pot agreujar-se si no s’hi posa remei. "Hi ha hagut permissivitat en les ocupacions i ara ens trobem en aquesta situació", va reafirmar.
"No és una qüestió de legislar, és una qüestió de legislar amb molt bona tècnica jurídica", que no ha "de tenir color polític", va apuntar Sánchez abans d’afirmar: "Al món del dret se’ns escolta poc". I va insistir: "Al final el que el propietari d’un edifici vol és que no se li posi ningú a casa seva, i, quan això es qüestiona, un país no funciona". Sánchez va puntualitzar, no obstant, que ell té confiança en el sistema i va repetir: "Si no inverteixen ni un duro en vivenda social, no criminalitzem els propietaris i que siguin ells els que hagin de pagar".
- Atemptat en una zona comercial Tràgic atropellament múltiple en un mercat ambulant nadalenc d’Alemanya
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Tempesta judicial a Madrid Un jutjat cita Sánchez per dir al nòvio d’Ayuso "delinqüent confés"
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- L’helicòpter-radar de Trànsit imposa 816 multes en mig any
- El 'Gordo' ¿Fins quan es pot cobrar un dècim de Loteria de Nadal?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Inici de les festes Fins que siguem vells
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Buscat a tot Espanya ¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?