Les armes de guerra de les màfies a Espanya són soviètiques i reciclades

El crim organitzat local adquireix material bèl·lic procedent de l’Est d’Europa i dels Balcans per un preu entre 1.000 i 5.000 euros

Les armes de guerra de les màfies a Espanya són soviètiques i reciclades
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

No han interceptat encara les Forces de Seguretat espanyoles un narcotraficant tan armat fins a les dents com el d’Ourense Carlos García Morales, El Matador per al món gallec de la droga. El desembre del 2022, quan la Policia Nacional el va atrapar transportant tona i mitja de cocaïna a la seva autocaravana, se li va descobrir un magatzem a Siero (Astúries) en el qual guardava cinc fusells d’assalt, un subfusell, diverses granades de mà i un llançacoets RPG antitancs.

Al seu arsenal d’armes llargues hi havia Beretta, Browning, Skorpion i dos Kalaixnikov, totes d’exèrcits europeus. El cas, fins i tot sent excepcional, apuntava la tendència d’entrada d’alguna cosa més que pistoles i matxets per al crim organitzat a Espanya.

Algunes d’aquestes armes, les més modernes i occidentals, procedeixen d’Amèrica, fruit del tracte freqüent d’El Matador amb els narcos colombians, de qui pretenia ser delegat a la cornisa cantàbrica. D’altres, com ara els Kalaixnikov, o AK, són més homologables amb les que circulen entre les màfies europees assentades a Espanya. Al crim organitzat local els continuen assortint majoritàriament traficants amb material procedent de l’Est d’Europa i els Balcans, i a preus barats, han confirmat a EL PERIÓDICO fonts de la Guàrdia Civil.

El fusell més abundant

L’ona expansiva de l’ensorrament del Pacte de Varsòvia continua enviant restes cap a Occident. Especialment després de la descatalogació que a partir de l’any 2001 es va fer de fusells dels arsenals soviètics de l’Est d’Europa. Aquesta és la procedència de la major part de les armes de guerra confiscades fins ara a narcos, mafiosos i els seus peons a Espanya. Hi ha també armament occidental, però és més sofisticat i menys nombrós. I encara menys les armes amb peces procedents d’impressores 3D que sí que s’han vist a França i el Regne Unit. Un veterà sotsoficial de la Guàrdia Civil expert en armament li treu ferro a l’assumpte: "Hi ha menys armes d’aquest tipus circulant a Espanya de les que poden fer suposar les notícies".

Es refereix a successos tan mediàtics com el doble crim de Girona o l’assassinat de Borja Villacís, germà de l’exvicealcaldessa de Madrid, a tirs d’escopeta i d’un rifle d’assalt AK del 7,62. És el calibre més abundant en la munició per a les màfies: val per a velles armes de guerra espanyoles i també per als Kalaixnikov.

L’esclafit d’aquesta arma russa s’ha sentit ja cinc vegades des de principis d’any entre Huelva i Algesires, en trobades de la Guàrdia Civil amb els narcos del sud.

Tallers amb motllos i peces

A Espanya no es troben a penes AK47, el model més vell del Kalaixnikov. El que es confisquen són derivats de l’AKM, que data dels anys 60. Es tracta d’una arma que sovint es troba també en mans dels artesans que periòdicament atrapen les Forces de Seguretat a Espanya. Alguns d’ells, com el propietari d’un traster a Barcelona detingut el desembre del 2020, guarden motllos i les anomenades "peces essencials" per muntar fusells AK.

Des del 2020, tallers d’acoblament i modificació d’armes de guerra, també de restauració de fusells inutilitzats i de trucatge d’escopetes de caça han aparegut en localitats d’Osca, Astúries, Biscaia, Cadis i València. I també en alguns ambients marginals de les perifèries de les ciutats de Madrid, Sevilla i Barcelona.

Els seus amos, generalment gent d’un món d’aficionats, alguns col·leccionistes amb síndrome de Diógenes, paramilitars balcànics i operaris del narcotràfic... arreglen una arma molt versàtil: "Ho aguanta tot: cops, fang, fred... És igual: sempre escup el projectil". I és barat: el seu cost a Europa de l’Est ronda els 600 euros. A l’Àfrica ha servit per armar guerrillers, militars regulars i nens soldat per 300 dòlars.

Fusell a la roda de recanvi

Notícies relacionades

Una vegada al mercat negre, i depenent de la seva frescor, arriben a Espanya entre els 1.000 euros i els 5.000 euros. Depèn de la remesa, i n’hi ha vàries. No només procedeixen de la guerra dels Balcans i de països de l’Est passats a l’OTAN. També de dues actualitzacions russes: una, fa 20 anys, quan l’exèrcit postsoviètic va estandarditzar el AK74; una altra, fa una dècada, "a l’integrar els AK sèrie 100 i, fa cinc anys, utilitzar les seves forces armades el AK12 i el AK15", assenyala aquest expert en armament.

L’Institut Armat té localitzades rutes com la de camioners que fan portaments entre Espanya i Itàlia. Poden guanyar-se un sobresou emportant-se de la ciutat de Bríndisi, per exemple, un o dos AK per vendre aquí, amagats a les rodes de recanvi.