RESOLUCIÓ DEL TSJC

Suspensió cautelar de la llei que havia de blindar el català

La norma perseguia «donar seguretat jurídica a les direccions» al recollir que el Projecte Lingüístic de Centre de cada escola és responsabilitat d’Educació.

Suspensió cautelar de la llei que havia de blindar el català
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre ahir cautelarment el decret del règim lingüístic del sistema educatiu, previst en la llei d’educació de Catalunya del 2009 i aprovat in extremis el 14 de maig, ja amb el Govern en funcions. Es tracta d’un text que, en paraules de la portaveu de Govern, Patrícia Plaja, perseguia "donar seguretat jurídica als centres", ja que recull que el Projecte Lingüístic de Centre (PLC) és responsabilitat del Departament d’Educació (no de les direccions).

El decret ara suspès cautelarment el va començar a redactar el Govern després que fa just un any el TSJC obligués tres escoles a impartir "una assignatura troncal" més en castellà. Una sentència que, segons el Departament d’Educació, demostrava "un desconeixement total del funcionament de l’escola catalana", ja que els nous currículums no funcionen per assignatures. La interlocutòria de la sala contenciosa número 5 de Barcelona del TSJC, presidida pel jutge José Luis Aguado Banys, assenyala que "està en joc el dret a rebre educació en castellà". I també aprecia en el decret ara cautelarment suspès "aparences de lesió en els drets fonamentals, més enllà de qüestions de legalitat ordinària", "al seu vessant del dret a rebre ensenyament en llengua castellana, en tant que el desenvolupament reglamentari del Decret 91/2024 configura un sistema d’educació gratuïta únic, on només es contempla el català, o en el seu cas l’aranès, com a llengües normalment vehiculars i d’aprenentatge, apoderant els projectes lingüístics que determinin la presència del castellà en cada centre escolar, sense que es fixi una garantia mínima de l’ús de l’esmentada llengua vehicular més enllà de la impartició de l’assignatura de llengua i literatura castellana".

Decret "impecable"

La consellera d’Educació, Anna Simó, va anunciar que la Generalitat presentarà un recurs de reposició contra la suspensió del decret de règim lingüístic perquè aquest, va dir, "és impecable" d’acord amb tota la normativa. Simó va lamentar que la suspensió del decret tindrà una afectació "evident" en els centres que el curs vinent havien d’adaptar els seus projectes lingüístics a la nova normativa. Amb tot, va dir que confien "plenament" en la manera en què s’ha redactat i que finalment es pugui implementar "per garantir la igualtat d’oportunitats que representa".

Notícies relacionades

Simó va criticar que determinats jutges del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya "escoltin més" el que diu una associació que el que diu un consens social i polític majoritari a Catalunya. "En la interlocutòria es fan apreciacions que van molt més enllà de les esperables en un tribunal. S’extralimita en les seves funcions com fa temps que fa aquest tribunal", va afegir. Al·ludia al fet que va ser l’organització Assemblea per a Una Escola Bilingüe, que persegueix l’increment de la presència de la llengua castellana a l’escola, la que va recórrer el decret.

El decret va sorgir després de les sentències del TSJC de l’estiu passat que obligaven a fer més assignatures en castellà a grups concrets, i després de la constatació que hi ha hagut un retrocés en els usos lingüístics del català al llarg dels últims anys, tant pel que fa a l’àmbit educatiu com també al social en general.