Les pluges rebaixen a mínims històrics el perill d’incendi

Només les comarques de la meitat oest, a la demarcació de Lleida, estan en una situació de risc una mica preocupant. La resta, en general, no es troba en un escenari d’amenaça extrema.

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa 30 anys exactes, el juliol de 1994, Catalunya va viure una de les pitjors onades d’incendis forestals mai soferta. En tot just dues setmanes es van declarar 60 incendis que van arrasar en total 76.626 hectàrees. Aquells dies també van deixar cinc víctimes mortals. Des d’aleshores no s’ha repetit un episodi tan greu. Però la primera quinzena de juliol, tradicionalment, sempre ha sigut un dels períodes amb més risc.

Aquest any, però, les coses són diferents: la vegetació té un aspecte primaveral. "Si et fixes en el paisatge, no sembla que siguem al mes de juliol", explica David Montserrat, tècnic del servei de prevenció d’incendis forestals del Departament d’Acció Climàtica, en conversa amb EL PERIÓDICO. Admet que la temporada, després de tres anys de sequera continuada, tenia molt mala pinta. Però les pluges del maig i el juny ho han canviat tot: "Ha plogut i la humitat acumulada en arbustos, herbes i arbres ha augmentat". "A més, la temperatura no ha sigut tan intensa com altres vegades", afegeix, amb referència a la calor, que ha sigut moderada en comparació amb estius anteriors.

Tant la conselleria com la direcció dels bombers, però, fan una crida a la prudència. "Els mesos d’estiu sempre acaben sent secs. El més probable és que deixi de ploure i que els termòmetres s’enfilin", pronostica el tècnic. "Tot i així, els dies que ja han passat no ens els treu ningú", destaca. ¿Això vol dir que la temporada d’incendis s’ha escurçat? Montserrat opina que sí: "No podem descartar que s’allargui, però els dies del juny i el juliol que ja hem deixat enrere són dies guanyats".

Montserrat avisa que l’efecte estiu sembla "eclipsat", però aclareix que serà clau el que passi durant els pròxims dies i setmanes: "Si plou, podrem continuar restant dies. En canvi, si la calor pren protagonisme i no plou, els incendis extrems poden aparèixer". El que és indiscutible és que l’actual primera quinzena de juliol no té res a veure amb la mitjana de les últimes dècades.

Notícies relacionades

Aigua en la vegetació

L’equip de prevenció d’incendis es dedica des de fa 25 anys a analitzar el percentatge d’aigua en la vegetació per traçar una corba que equival a l’evolució habitual dels arbustos, arbres i herbàcies. Ara mateix, la quantitat d’humitat acumulada en espècies com el romaní, l’estepa blanca i el garric se situa per sobre de la mitjana.