El planeta compleix un any sobre la línia vermella dels 1,5 graus

El mes de juny passat va ser el més càlid a escala mundial des que hi ha registres, segons adverteix l’últim informe Copernicus. És la primera vegada que passa des que se’n té constància

El planeta compleix un any sobre la línia vermella dels 1,5 graus
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’avanç de la crisi climàtica acaba d’arribar a una nova fita sense precedents. Segons constata l’última anàlisi del Servei Copernicus, els termòmetres del planeta han encadenat per primera vegada des que en tenim constància un total de 12 mesos seguits per sobre de la línia vermella dels 1,5 graus d’escalfament global. Aquest és el llindar de seguretat que la comunitat científica ha establert per prendre el pols a l’augment mundial de les temperatures i que permet visualitzar de manera molt clara fins a quin punt l’emergència climàtica ha disparat els termòmetres respecte a l’era preindustrial. "Això va més enllà d’una raresa estadística i posa en relleu fins a quin punt està canviant el nostre clima", destaca Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S).

Els registres són clars. La temperatura mitjana dels últims 12 mesos ha sigut 1,64 graus per sobre respecte als valors de l’era preindustrial, el barem que s’utilitza com a referència per il·lustrar fins a quin punt l’emissió descontrolada de gasos amb efecte d’hivernacle i l’avanç de la crisi climàtica provocada per la nostra espècie han alterat el clima terrestre. L’última gran anàlisi del Servei Europeu de Canvi Climàtic (C3S) mostra de manera molt clara que els valors registrats a escala global entre juny del 2023 i juny del 2024 han sigut tan extrems que fins i tot superen per 0,76 graus centígrads la mitjana dels últims trenta anys.

El fet que el món hagi superat per primera vegada el llindar d’1,5 graus durant dotze mesos consecutius representa un "precedent alarmant" en la lluita contra la crisi climàtica. Sobretot perquè es tracta de la línia vermella que s’estableix en l’Acord de París i que els països es van comprometre a evitar per frenar l’avanç de la crisi climàtica cap a escenaris encara més preocupants.

"Hem de deixar d’emetre gasos amb efecte d’hivernacle per deixar de sobreescalfar tant l’atmosfera com els oceans", afirma Buontempo.

El segon més càlid

Notícies relacionades

En el cas concret d’Europa, aquest juny va ser el segon més càlid des que hi ha registres. I a Espanya, segons constata l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), va ser el novè mes de juny més càlid des del començament de la sèrie el 1961 i també el novè més càlid de tot el segle XXI.

Una altra de les dades més destacades d’aquest últim informe del clima terrestre té a veure amb la temperatura del mar. Al llarg del mes de juny, la temperatura superficial dels oceans va arribar al valor més alt dels registres per a aquest mes i va superar els 20,85 graus centígrads. En total, s’estima que els mars del planeta porten gairebé 500 dies consecutius amb temperatures rècord.